HNS odgovorio čakovčekoj gradonačelnici koja (ni)je napustila stranku

vv | 29.3.2024. u 09:42h | Objavljeno u Aktualno

- Mi smo dosad bili poslušni članovi HNS-a, a sve smo postigli uz podršku Nezavisne platforme Sjever, odsnosno župana Matije Posavca. Sada, kada je čelništvo naše stranke u Zagrebu potpisalo koalicijski ugovor s HDZ-om, protiv kojeg smo se mi u Međimurju, pa i cijeloj Trećoj izbornoj jedinici, politički borili, ja sam odlučila napustiti HNS. I svi ostali članovi Predsjedništva složili su se da na predstojećim izborima podržimo Nezavisnu platformu Sjever, bez obzira kakve posljedice snosili - istaknula je Ljerka Cividini (izvor izjave Medjimurski.hr), gradonačelnica Čakovca koja je članica HNS-a, ali se kandidirala na listi Nezavisne platforme Sjever za predstojeće parlamentarne izbore. HNS je danas poslao medijsko priopćenje vezano na potez i izjave svoje sada bivše članice. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom nedavnih političkih previranja i odluke gospođe Ljerke Cividini da napusti redove Hrvatske narodne stranke (HNS), imamo potrebu obavijestiti javnost o nekoliko činjenica.

Gospođa Cividini je izjavila kako je glavni razlog njenog izlaska iz stranke naša odluka o koaliciji s HDZ-om. Ova izjava doduše dolazi kao iznenađenje, s obzirom na to da je gospođa Cividini bila dio HNS-a, koji je kao dio vladajuće koalicije u Saboru donio značajne beneficije njenom gradu i građanima. Njezina iznenadna zabrinutost za koaliciju, koja joj je dosad bila prihvatljiva, više se čini kao politički manevar usmjeren prema osobnim ambicijama nego prema stvarnim principima.

Tijekom zadnje tri godine, koliko je gradonačelnica, dok je HNS bio u vladajućoj koaliciji u Saboru, gospođa Cividini nije imala primjedbi. Naša suradnja u Vladi i Saboru omogućila je realizaciju brojnih projekata koji su direktno unaprijedili kvalitetu života u Čakovcu, osiguravajući sredstva i za škole i za vrtiće, ali i za cestogradnju, gdje je u ovom trenutku u Međimurju više od 70 milijuna eura vrijednih projekata u realizaciji ili spremno za realizaciju. Od tog iznosa, za drugu i treću fazu zaobilaznice Čakovec predviđeno je 15 milijuna eura. Izgleda da su svi ti uspjesi bili prihvatljivi sve dok nisu postali "politički nezgodni" i dok se treba priznati tko je za njih stvarno zaslužan.

Gospođi Cividini nije smetala koalicija ni kad je imala otvorena vrata u sva ministarstva i do svakog ministra. Ova privilegija, koju je gospođa Cividini često koristila, bila je rezultat naše koalicije i HNS-ovog truda da osiguramo najbolje moguće uvjete za sve naše građane.

Ne smeta joj ni činjenica što njezin župan (i očito predsjednik njezine nove stranke), Matija Posavec, redovito kontaktira s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem. Očigledno, politička dosljednost nije nešto što se visoko cijeni u njezinim novim političkim krugovima.

Ali evo sada, pred izbore, izgleda da je uspjela pronaći razlog za svoj izlazak. Kako kaže stara poslovica, "gdje ima volje, ima i načina" pa čak i kada su razlozi za takvu "volju" potpuno prozirni i jalovi. Nije nam jasna ni njena indignacija prema Zagrebu, kao centru političke moći, a što nam liči na jeftini politički predizborni lokalpatriotizam, jer lakše je okriviti „tamo neke u Zagrebu“. To nam možda otkriva i političku nemoć platforme NPS, da rješava probleme ljudi sa Sjevera, jer neki se problemi mogu riješiti samo tako da se uputi preko Drave i krene put Zagreba.

Mi u HNS-u ostajemo vjerni našim principima i našem članstvu. Naša posvećenost građanima Sjevera i cijele Hrvatske je nepokolebljiva. Nastavit ćemo raditi s istom predanošću i transparentnošću, bez obzira na političke igre koje se igraju oko nas."