Iz varaždinskog kazališta reagirali na tvrdnje platforme "Budimo grad" i objave nalaze interne revizije Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Iz varaždinskog kazališta reagirali na tvrdnje platforme "Budimo grad" i objave nalaze interne revizije

VV | 29.10.2021. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

Na tekst objavljen jučer na internet stranicama Varaždinskih vijesti - "Budimo Grad" objavio i komentirao nalaze interne revizije u HNK Varaždin: "Činjenice ne lažu" - reagirali su iz HNK Varaždin, navodeći da je izneseno niz neistinitih i netočnih navoda, te zahtijevaju objavu ispravka, sukladno Zakonu o medijima.

- "Budimo Grad" objavio i komentirao nalaze interne revizije u HNK Varaždin: "Činjenice ne lažu"

Njihovo očitovanje, koje potpisuje intendantica HNK Varaždin Jasna Jakovljević, u nastavku donosimo u cijelosti:

 "ČINJENICA 1 - Zakon o radu je opći propis radnog prava koji se primjenjuje ako nekim drugim zakonom nije nešto drugo propisano. U ovom se slučaju, kao posebni, primjenjuje Zakon o kazalištima (dalje: ZK). Odredbom čl. 51 ZK propisano je da se za izvođenje pojedinih dijelova kazališnog programa mogu angažirati vanjski suradnici s kojima se zaključuje ugovor o autorskom djelu iii ugovor o djelu. Dakle, posebni zakon, a to je ZK daje ovlaštenje za sklapanje upravo ovakvih ugovora. Stoga su ugovori o djelu sklapani s Ozrenom Prohićem u skladu sa zakonom te kao takvi valjana pravna osnova za obavljanje poslova koji su njima ugovoreni. Između HNK u Varaždinu i Ozrena Prohića sklopljeno je više ugovora o djelu iz čega proizlazi da je upravo to bila volja ugovornih stranaka. Navedeni su ugovori ne samo sklopljeni nego i u cijelosti izvršavani, pa s obzirom na tako iskazanu suglasnost volja, da se sklopi ugovor o djelu, isti ne može prerasti u ugovor o radu. Da bi se sklopio ugovor o radu mora postojati volja ugovornih stranaka da sklope upravo takav ugovor te da on ima sve bitne sastojke ugovora o radu, što je u konkretnom slučaju izostalo. Dodatno, za period od srpnja do prosinca 2020. sklopljen je aneks ugovora kojima je korigirana mjesečna naknada na iznos od 1,00 kune, zbog pandemije uzrokovane korona virusom. Intendantica je u više navrata predlagala Kazališnom vijeću novu sistematizaciju, u kojoj se između ostalog, predviđa mjesto umjetničkog ravnatelja, međutim nova sistematizacija do sada nije usvojena.

ČINJENICA 2 - Ne postoji zakon iii drugi propis po kojemu glumci koji manje rade tj. ne glume u predstavama jer ih redatelji ne stavljaju u podjele , ne bi imali pravo na plaću koja je ugovorena ugovorom o radu i Kolektivnim ugovorom, a temelji se na koeficijentu složenosti radnog mjesta i osnovici za obračun plaće, koja je istovjetna osnovici koja se primjenjuje za obračun plaće zaposlenika u upravnim tijelima Grada Varaždina. Naime, ako je zaposlenik na raspolaganju poslodavcu za rad, onda nije njegova krivnja ako mu poslodavac ne osigura poslove i ne može mu se zbog toga umanjivati njegova plaća. Kazalište je specifična djelatnost, podjele uloga određuju redatelji pojedinih predstava, a ne intendant, pa se činjenica da neki glumci rade više, a neki manje, ne može staviti na teret intendantu. Prema sadašnjem sustavu plaća, koji je takav u svim kazališnim kućama, plaća glumca nije vezana uz neki učinak (broj odigranih predstava i sl.). Za razmisliti je, je li to u budućnosti moguće promijeniti, ali to svakako pretpostavlja nužnu promjenu šireg normativnog okvira (primjerice Kolektivnog ugovora), što dakle pretpostavlja širi konsenzus svih uključenih strana, uključivo i glumaca odnosno njihovog sindikata kao potpisnika Kolektivnog ugovora.

ČINJENICA 3 - Temeljem čl. 9. st. 1. Pravilnika o davanju na privremeno iii povremeno korištenje i zakup prostora u zgradi HNK u Varaždinu intendantica može odlučiti da se prostor kazališta da na korištenje bez naknade, a što je u slučaju Svečanog bala bilo u interesu HNK u Varaždinu, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Naime, višestoljetna tradicija te kulturološka i povijesna povezanost Varaždina i Varaždinske županije, kao najstarije takve teritorijalne jedinice, sa srednjoeuropskim kulturnim miljeom i nasljeđem Austrougarskog carstva, ostavila je bogato nasljeđe u građanskom životu ovog kraja. Upravo su balovi bili jedan od najznačajnijih društvenih događanja koji reflektiraju to kulturološko nasljeđe. Troškovi oba bala (2019. i 2020.) iznosili su 438.427,38 kuna, dok je priljev financijskih sredstava u HNK Varaždin bio 693.150 kuna, pri čemu je temelj najvećeg priljeva sredstava Zagrebačka banka d.d., a što je učinila i 2021. godine s iznosom od 200.000 kuna, što ukazuje na izrazito zadovoljstvo banke s namjenskim ulaganjem sredstava te o općoj podršci pokrovitelja programskom sadržaju i radu svih sudionika uključenih u realizaciju Svečanog bala. Ugled HNK nije ničim narušen te interesi Grada, Županije iii sponzora nisu dovedeni u pitanje, jer nitko od navedenih nije imao nikakve primjedbe na organizaciju i provedbu Svečanog bala.

ČINJENICA 4 - Koncert koji je organizirala Zajednica žena "Katarina Zrinski" HDZ-a Varaždinske županije i Grada Varaždina u suradnji s HNK u Varaždinu bio je humanitarnog karaktera te je financijski u potpunosti bio pokriven sponzorima. Prikupljene dobrovoljne priloge organizacija je uputila na žiro račun Hrvatske udruge djece i odraslih osoba oboljelih od leukemije i limfoma podružnice Varaždin. Takvim koncertima na visokoj umjetničkoj razini HNK u Varaždinu obogaćuje se glazbeni program i time postiže veću vidljivost i odgaja i razvija glazbenu publiku.

ČINJENICA 5 - Na svim programima koji su se odvijali u zgradi HNK u Varaždinu tijekom 2018., 2019. i 2020. uvijek je bio prisutan zaposlenik kazališta koji ima položeni stručni ispit za protupožarnu zaštitu, te stoga publika, zgrada i ostali zaposlenici nikada nisu bili ugroženi. U novoj sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je radno mjesto vatrogasca kao zaposlenika kazališta, ali ista je do sada više puta odbijana na Kazališnom vijeću. Temeljem preporuke revizije, sklopljen je Ugovor s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Varaždina o obavljanju vatrogasnog dežurstva (UR.BROJ: 299/21, od 11. listopada 2021.), do usvajanja nove sistematizacije i zapošljavanja vatrogasca.

ČINJENICA 6 - Tijekom priprema predstava nerijetko postoji potreba za obavljanjem poslova radnih mjesta na kojima HNK u Varaždinu, kao i ostala srodna kazališta, nema stalno zaposlenih ljudi takvog profila, stoga je prisiljeno angažirati vanjske suradnike iii one članove ansambla koji mogu obavljati potrebne poslove (npr. da glumac obavlja i posao asistenta redatelja iii da pozornički radnik bude i statist u predstavi). Da bi se izbjegli dodatni troškovi angažiranja vanjskih suradnika, HNK u Varaždinu angažira članove glumačkog ansambla koji za honorar (koji je uvijek puno manji od honorara vanjskih suradnika) obavljaju razne poslove. Oni su honorirani za obavljanje poslova koji su izvan njihove primarne djelatnosti i za koje nemaju sklopljen ugovor o radu."