"Budimo Grad" objavio i komentirao nalaze interne revizije u HNK Varaždin: "Činjenice ne lažu"

VV | 28.10.2021. u 21:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ
Platforma "Budimo Grad" na svom je FB profilu objavila linkove s oba nalaza interne revizije u HNK Varaždin te zaključke Kazališnog vijeća, uz komentar cijele afere o varaždinskom kazalištu.
- Sva buka oko stanja u HNK-u Varaždin stvorila se kako bi se prikrile ČINJENICE pa je vrijeme da se ČINJENICE javno i objave. Na linkovima na kraju teksta možete pronaći oba nalaza interne revizije te zaključke Kazališnog vijeća koji dokumentiraju OZBILJNE sumnje da se s kazalištem i njegovih 14 milijuna kuna proračuna upravlja nezakonito, nestručno i neodgovorno. Sve što je interna gradska revizija u kazalištu pronašla samo za tri posljednje godine ima zajednički nazivnik i izvor – intendanticu Jasnu Jakovljević - stoji u FB objavi, u kojoj se "Budimo grad" obrušio i na bivšu gradsku vlast.
- Bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, koja je upravljala varaždinskom kulturom, je reviziju za 2018. godinu u ruke dobila krajem 2019. te ju je SAKRILA i ZATAŠKALA, vjerojatno zato što se u njoj spominje pitanje utvrđivanja odgovornosti intendantice i preporučuje traženje očitovanja od DORH-a. Sandra Malenica sve je pomela pod tepih, a danas neobjašnjivo negira bilo kakvu nepravilnost u kazalištu, usprkos desetinama stranica činjenica koje dokazuju suprotno - stoji u objavi, a nakon toga navode neke od dijelova revizije.
ČINJENICA 1 – Ozren Prohić imao je ugovor protivan Zakonu o radu, Zakonu o kazalištima i Statutu HNK.
Kazalište sedam godina od dobivanja nacionalnog statusa nema sistematizirano zakonom propisano radno mjesto umjetničkog ravnatelja. Tome se pokušalo doskočiti angažmanom „umjetničkog savjetnika“. Prohić je ugovorom o djelu dobio pravo raditi sve ono što bi po zakonu i statutu trebali raditi intendantica i umjetnički ravnatelj (a to se ne smije ugovoriti ugovorom o djelu), a pritom se postavio i u jasan sukob interesa. On je radio program, određivao naslove, radio podjele uloga, birao vanjske suradnike. Prigodno je više puta za vanjskog suradnika izabrao sam sebe i to naplatio. Dodatno, revizija je utvrdila značajni angažman vanjskih glumaca, dok je dio ansambla bio na „ledu“.
ČINJENICA 2 – Intendantica je u 2018. isplatila VIŠE OD MILIJUN KUNA plaća i putnih troškova nekolicini djelatnika za koje je u toj godini utvrđen ekstremni raskorak između plaćenih i evidentiranih sati (neki nemaju evidentiran niti jedan radni sat, uz punu plaću).
Koji god razlog postoji zašto te osobe nisu radile, ili njihov rad nije evidentiran, to je isključiva odgovornost intendantice. Ako glumci nisu bili stavljani u podjele, onda je to odgovornost intendantice i gore spomenutog, Prohića koji je, kao „vanjski“ određivao koje će se predstave raditi pa onda posljedično i tko (ne)će igrati. Angažman vanjskih umjetnika je nužan i potreban, ali ne pod cijenu da čak četiri glumca na punoj plaći nemaju niti jednu premijernu ulogu i/ili reprizu u 2018. i doslovno na prste jedne ruke u 2019. i 2020. Ako glumci nisu htjeli glumiti, što nam je teško povjerovati, opet je rješavanje tog pitanja isključiva odgovornost intendantice. Ovaj prijestup bi, prema mišljenju revizora, mogao imati i elemente kaznenog djela te je Kazališnom vijeću zato i preporučio traženje očitovanja od DORH-a. To se nikad nije dogodilo jer revizija nikad nije stigla na dnevni red tog tijela.
ČINJENICA 3 - HNK je nenamjenski i netransparentno na Svečani bal Varaždinske županije potrošilo 410.000 kuna.
U 2019. i 2020. je na taj event Varaždinske županije, dok su njome upravljali Reformisti, proslijeđeno ukupno 410.000,00 kuna, koje je HNK „za redovne aktivnosti za kazališni program“, na temelju ugovora o sponzorstvu, dobilo od jedne banke. Revizor nikako nije mogao utvrditi, kako to i po kojim kriterijima, Svečani bal spada u „redovne aktivnosti za kazališni program“, a vrlo je zanimljivo da je Županija pronašla izdašnog donatora za svoj bal više od 6 mjeseci prije nego je sporazumom rekla da će ga pokušati naći. I tako dva puta. Kako god okrenete, zakoni i propisi su jasni i nenamjensko trošenje sponzorskih sredstava za namjenu Ž, a novac je ugovorom dobiven za namjenu A, predstavlja ozbiljni prekršaj i štetu za kazalište. Kazalište nije i ne smije biti „prolazni račun“ za nečije privatne političke dealove.
ČINJENICA 4 - HNK je financiralo HDZ-ov stranački event
Slično kao i sa Svečanim balom, intendantica je 2019. obilato potpomogla „humanitarnu priredbu“ Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Kazalište je, prema izračunu revizora, u minusu ostalo gotovo 45.000,00 kuna. Humanitarne akcije su plemenite i potrebne, ali ne kada se prikriveno financiraju iz javnog proračuna. Pritom, spomenimo da je predsjednica HDZ-ove zajednice žena ujedno bila i predsjednica tadašnjeg Kazališnog vijeća što je još jedan sukob interesa.
ČINJENICA 5 - Sve predstave koje ste gledali 2018., 2019. pa i 2020. bile su opasne za vas jer intendantica, iz čistog nemara, nije bila u stanju osigurati zakonski obvezne usluge dežurnog vatrogasca.
ČINJENICA 6. - Intendantica je dodatne poslove, koje izvan opisa svojih radnih mjesta povremeno obavljaju brojni zaposlenici, ugovarala kroz autorske ugovore, umjesto da je, kao što je to revizor lijepo napisao, odredila unaprijed jasna pravila i kriterije za njihovo obavljanje i plaćanje.
Ona je radije svoje zaposlenike, koji ulažu dodatni trud, znanje i sposobnosti obavljajući povremene potrebne poslove, držala u „sivoj zoni“ potpisujući s njima autorske ugovore, kako bi tom činjenicom, potencijalno, mogla manipulirati na način da su „dobili“ nešto što nisu smjeli. Svaki dodatni posao treba biti plaćen, a odgovornost je intendantice da se to plaćanje radi zakonito i prema jasnim kriterijima.
Minimum koji građani Varaždina očekuju je da se gradskim tvrtkama i ustanovama upravlja zakonito, i da se njihovim novcima raspolaže s pažnjom dobrog gospodara. Platforma Budimo grad i dalje će nastaviti inzistirati na zakonitom i financijski racionalnom upravljanjem gradskim institucijama i tvrtkama. Upravo zbog toga su nam građani i dali povjerenje na izborima.
Označeno u