Habijan zatečen najavom otvaranja kamenoloma: "Ne kamenolomu i devastaciji Ivančice!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Habijan zatečen najavom otvaranja kamenoloma: "Ne kamenolomu i devastaciji Ivančice!"

VV | 26.7.2022. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Potaknut medijskim napisima oko potencijalne izgradnje kamenoloma podno Ivančice, radi koje stanovnici tog područja izražavaju veliko nezadovoljstvo, očitovao se saborski zastupnik Damir Habijan, koji je još početkom 2021. godine pokrenuo inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

- IVANEČKA ŽELJEZNICA Mještani na nogama, otvara se kamenolom?

- Dosad sam održao niz sastanaka s nadležnim ministrom kao i s ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, a u rujnu ove godine započet će izrada stručne podloge. O rezultatu stručne podloge koja će pokazati da li su zadovoljeni svi uvjeti, ovise daljnji koraci vezani uz proglašenje Parka prirode i svu nadu polažem u to da će se ista realizirati do kraja ovog saborskog mandata - rekao je Habijan koji je ostao neugodno iznenađen da se na tom području planira izgraditi kamenolom.

Odlučno "NE"

- Izgradnja kamenoloma nikako se ne uklapa u našu viziju zaštite ovih prirodnih ljepota i ovog kraja te planiranom razvoju turističkog potencijala. Protivim se bilo kakvoj izgradnji kamenoloma te ću, ne samo kao zastupnik u Hrvatskom saboru, već i kao zaljubljenik u prirodu, napraviti sve da se spriječi dodatno devastiranje Ivančice. Neke stvari nemaju cijenu. Možda kod nas u Hrvatskoj i oko naših malih gradova gdje još uvijek priroda nije toliko osakaćena, ljudi ne shvaćaju razmjer ovakvih problema kao u ostalim razvijenim državama gdje cijene jedno izraslo drvo u tolikoj mjeri da ga s korijenjem vade iz zemlje kako bi ga preselili na drugo prikladno mjesto. Ne smijemo dozvoliti da novac i interesi prevladaju zaštitu prirode, bez koje na kraju ne možemo opstati. Nemojmo naučiti to na teži način - poručio je Habijan.

Što se Batinić sada čudi?

Podsjeća kako se s istraživanjem tog područja u svrhu potencijalne izgradnje kamenoloma krenulo 2019. godine, u vrijeme kada je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić bio saborski zastupnik, a također je bio i član saborskog Odbora za zaštitu okoliša.

- Sukladno tome zaključujem da je gradonačelnik Batinić bio dobro upoznat s planovima izgradnje kamenoloma, stoga ne razumijem njegovo čuđenje koje sada izražava. On je također bio jedan od dužnosnika koji su podržali moju inicijativu proglašenja Parka prirode, ali sad se pitam da li je to bilo radi skupljanja političkih bodova u predizbornoj kampanji ili stvarna briga o zaštiti ovog područja - zaključio je Habijan.

Zbog najave otvaranja kamenoloma zabrinut je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, koji je među prvima dao podršku inicijativi za park prirode te se također zauzima za zaštitu područja Ivančice.

Označeno u