IVANEČKA ŽELJEZNICA Mještani na nogama, otvara se kamenolom?

| 25.7.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Iako bi se kamenolom otvorio u šumskom području koje pripada Općini Budinščina, odvoz kamenih frakcija odvijao bi se cestama kroz Suhu Željeznicu, koja je administrativno područje Grada Ivanca, a odatle prema Pokojcu, što je područje Grada Novog Marofa

 Već neko vrijeme se među mještanima Ivanečke Željeznice i Željeznice “šuška” o otvaranju kamenoloma u šumi Siljevec u krapinsko-zagorskom dijelu Ivančice, udaljenom tek koji kilometar od njihovih domova, vikendica i kuća za najam. Pokusna bušenja su završena, a geodeti su područje obišli početkom ovog mjeseca, rekli su nam mještani, koji su i zabrinuti i revoltirani.

- Na što će to ličiti? Kuda će prolaziti kamioni? Bit ćemo zatrpani u prašini. Kakav mir, kakva priroda, kakav turizam? - pitaju se. Osim toga, pokrenuta je inicijativa da se Ivančica proglasi zaštićenim parkom prirode, koja će gradnjom kamenoloma zasigurno biti ugrožena.

Ovakvim razvojem situacije nezadovoljan je i gradonačelnik Grada Ivanca, Milorad Batinić.

- Proteklih dana procurila je vijest o tome da se vrše istražne radnje, bušenja i sondiranja u cilju otvaranja kamenoloma na šumskom području koje pripada Općini Budinščina na području susjedne Krapinsko-zagorske županije. Međutim, kako drugih prilaznih prometnica nema, plan je da se odvoz kamenih frakcija iz budućeg kamenoloma obavlja županijskom prometnicom kroz Suhu Željeznicu (koja prolazi administrativnim područjem Grada Ivanca), a odatle cestom prema Pokojcu (što je područje Grada Novog Marofa). Budući da su, prema provjerenim informacijama, pripremni radovi za otvaranje kamenoloma poodmakli te da cijela “stvar” ide iznimno brzo, postavlja se pitanje - zbog čega se u tišini vrše pripreme za tako važan zahvat u prostoru, to više što je već sada kao dan jasno da će takva invazivna proizvodnja uništiti šumski prostor, zaprašiti i onečistiti prirodu i onemogućiti razvoj bilo kakvog turizma, a o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji da se i ne govori? - upozorio je.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...