Habijan: Osobe s invaliditetom trebaju jaču pravu zaštitu

Varaždinske vijesti | 10.10.2020. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u petak je u Hrvatskom saboru u sklopu svoje rasprave vezane uz Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom spomenuo primjere kršenja prava osoba s invaliditetom, neravnopravnosti pri zapošljavanju i u radu te arhitektonske barijere s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom na varaždinskom području.

- Prije dvije godine jedna ustanova raspisala je natječaj za radno mjesto telefoniste, a na natječaj se javila osoba s invaliditetom. Zatim je, naknadno, kao uvjet za zapošljavanje naveden tečaj za vatrogasca. Razvidno je da tečaj za vatrogasca nema nikakve veze s opisom traženog radnog mjesta telefoniste, međutim, osoba s invaliditetom nije ostvarila pravo na zaposlenje jer nije ispunila navedeni uvjet. Zatim, u drugoj javnoj ustanovi, osobi s invaliditetom oboljeloj od multiple skleroze, uručen je otkaz ugovora o radu zbog nezadovoljavanja probnog rada, iako je poslodavac prilikom zaključenja ugovora o radu bio upoznat sa zdravstvenim stanjem radnika i imao je uvid u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju. Službeniku se tijekom probnog rada pogoršalo zdravstveno stanje te je zamolio poslodavca da mu omogući nesmetan pristup radnom mjestu tako da prilagodi ulazak u radne prostorije, što je poslodavac odbio. Prijedlog radnika da radi od kuće poslodavac je također odbio, nakon čega je uslijedio otkaz ugovora o radu - rekao je Damir Habijan te apelirao da se u području radnopravnog zakonodavstva pruži jača pravna zaštita osobama s invaliditetom.

Spomenuo je i kako su mu se osobe s invaliditetom u nekoliko navrata obratile u vezi problema pristupačnosti ustanovi na području Varaždinske županije.

- Kao predsjednik Gradskog vijeća uputio sam ravnatelju ustanove dopis u kojem sam istaknuo primjere arhitektonskih barijera s kojima se susreću osobe s invaliditetom u krugu te ustanove i molio za rješenje. Na žalost, do današnjeg dana, a prošle su dvije godine, nisam dobio nikakav odgovor - dodao je.

Habijan je istaknuo kako ministarstvo sufinancira projekte pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom pa bi sukladno tome jedinice lokalne i područne samouprave trebale pokazati veću inicijativu u prijavama za projekte te tako osobama s invaliditetom olakšati pristup objektima javne namjene.

Zahvalio je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću što je utjecao da se relaksiraju epidemiološke mjere i preporuke za osobe s invaliditetom smještene u stacionarnom i stambenom dijelu ustanova za vrijeme pandemije.

- Apeliram da se u budućem razdoblju, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ne uvodi ponovno potpuna zabrana napuštanja kruga ustanova za osobe s invaliditetom, već da se mjere koje se primjenjuju na zaposlenike ustanove primjene i na korisnike. Zdravlje korisnika nije samo ono fizičko već i mentalno - istaknuo je Habijan.

Zaključio je da ima određenih pomaka u odnosu na prethodnu godinu, ali da se još veća pažnja mora posvetiti problemima s kojima se gotovo 500 tisuća osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj svakodnevno susreće.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci