Habijan: Osobe s invaliditetom trebaju jaču pravu zaštitu

Varaždinske vijesti | 10.10.2020. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u petak je u Hrvatskom saboru u sklopu svoje rasprave vezane uz Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom spomenuo primjere kršenja prava osoba s invaliditetom, neravnopravnosti pri zapošljavanju i u radu te arhitektonske barijere s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom na varaždinskom području.

- Prije dvije godine jedna ustanova raspisala je natječaj za radno mjesto telefoniste, a na natječaj se javila osoba s invaliditetom. Zatim je, naknadno, kao uvjet za zapošljavanje naveden tečaj za vatrogasca. Razvidno je da tečaj za vatrogasca nema nikakve veze s opisom traženog radnog mjesta telefoniste, međutim, osoba s invaliditetom nije ostvarila pravo na zaposlenje jer nije ispunila navedeni uvjet. Zatim, u drugoj javnoj ustanovi, osobi s invaliditetom oboljeloj od multiple skleroze, uručen je otkaz ugovora o radu zbog nezadovoljavanja probnog rada, iako je poslodavac prilikom zaključenja ugovora o radu bio upoznat sa zdravstvenim stanjem radnika i imao je uvid u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju. Službeniku se tijekom probnog rada pogoršalo zdravstveno stanje te je zamolio poslodavca da mu omogući nesmetan pristup radnom mjestu tako da prilagodi ulazak u radne prostorije, što je poslodavac odbio. Prijedlog radnika da radi od kuće poslodavac je također odbio, nakon čega je uslijedio otkaz ugovora o radu - rekao je Damir Habijan te apelirao da se u području radnopravnog zakonodavstva pruži jača pravna zaštita osobama s invaliditetom.

Spomenuo je i kako su mu se osobe s invaliditetom u nekoliko navrata obratile u vezi problema pristupačnosti ustanovi na području Varaždinske županije.

- Kao predsjednik Gradskog vijeća uputio sam ravnatelju ustanove dopis u kojem sam istaknuo primjere arhitektonskih barijera s kojima se susreću osobe s invaliditetom u krugu te ustanove i molio za rješenje. Na žalost, do današnjeg dana, a prošle su dvije godine, nisam dobio nikakav odgovor - dodao je.

Habijan je istaknuo kako ministarstvo sufinancira projekte pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom pa bi sukladno tome jedinice lokalne i područne samouprave trebale pokazati veću inicijativu u prijavama za projekte te tako osobama s invaliditetom olakšati pristup objektima javne namjene.

Zahvalio je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću što je utjecao da se relaksiraju epidemiološke mjere i preporuke za osobe s invaliditetom smještene u stacionarnom i stambenom dijelu ustanova za vrijeme pandemije.

- Apeliram da se u budućem razdoblju, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ne uvodi ponovno potpuna zabrana napuštanja kruga ustanova za osobe s invaliditetom, već da se mjere koje se primjenjuju na zaposlenike ustanove primjene i na korisnike. Zdravlje korisnika nije samo ono fizičko već i mentalno - istaknuo je Habijan.

Zaključio je da ima određenih pomaka u odnosu na prethodnu godinu, ali da se još veća pažnja mora posvetiti problemima s kojima se gotovo 500 tisuća osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj svakodnevno susreće.