Habijan: Nadam se da ću do petka čuti protuargumente s povoljnijim rješenjem

| 15.7.2020. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon članova udruge "Varaždin bez smeća" o "problematičnoj" sjednici Gradskog vijeća, najavljenoj za petak, konferenciju za medije sazvao je i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Za Habijana nema ništa sporno u tome što se sjednica održava preko aplikacije ZOOM, jer se tako održala i u travnju. Na to su se, ponovio je, odlučili zbog epidemiološke situacije i prema uputi Ministarstva uprave, te ističe da će sve biti kao i da se sjednica fizički održava u istom prostoru, vijećnici će moći raspravljati, a svi će je moći pratiti online. Na pitanje je li ipak moguće, kao ustupak oporbi, sjednicu održati fizički uživo, predsjednik Gradskog vijeća kaže da nema s tim problema, ali dodaje da za njega to u ovom trenutku nije toliko krucijalno pitanje, nego da su u fokusu predložene odluke.

- S obzirom na težinu odluka, mi se bavimo stvarima koje u ovom trenutku nisu bitne, ne vidim u čemu je problem ZOOM-a, osim što nećemo biti na dva metra jedni od drugih? Ali ako je to krucijalno pitanje, spreman sam i na to, nemam se čega bojati i volio bih čuti argumente oporbe - kaže Habijan poručivši da se u javnosti, vezano za najvažnije točke dnevnog reda najavljene sjednice, iznose brojne netočne ili iskrivljene informacije.

- Kad smo prije tri godine ušli u koaliciju, preuzeli smo i odgovornost za vođenje Grada. Sada je riječ o teškim odlukama koje su vrlo pogodne za oporbu, da ih kritiziraju koristeći demagogiju i jeftini populizam, ali pritom iznose neistine, što me smeta. Krucijalno pitanje je riješavanje baliranog otpada i ostalo nam je još manje od godinu dana da se to riješi, zajedno sa brojnim sudskim sporovima koji predstavljaju financijski uteg za Grad od 200 i više milijuna kuna. Od početka sam bio za to da se sporovi riješe mirnim putem i ovo riješenje u sadržaju nije ništa drukčije od onoga što smo već prezentirali u veljači i ožujku. Vijećnici SDP-a kažu da nisu dobili materijale, a mogli su sudjelovati u pregovorima kroz Povjerenstvo, i sve  što sada govore, mogli su tamo iznijeti, ali su to odbili. 

Drugih njihovih suštinskih argumenata ne vidim i ponavljam, ako SDP ponudi rješenje kojim se zatvaraju svi sporovi i miču bale, a jeftinije je za lipu od ovog rješenja, ja ga prihvaćam. Ali dosad nisam čuo od SDP-a niti jedan kontraprijedlog. Lako je biti protiv, ali od njih nisam čuo nikakva rješenja - rekao je Habijan. 

Što se tiče prodaje dionica Termpolina, kaže da se u javnosti također prezentira kriva slika jer je sada riječ tek o prvoj fazi davanja suglasnosti temeljem koje će gradonačelnik raspisati javni poziv za iskaz interesa potencijalnih kupaca. To znači da se prethodnim davanjem suglasnosti dionice ne prodaju.

- Ako se javi investitor slijedi ponuda, koju opet treba prihvatiti, i pitanje je kakva će biti ponuđena cijena - pojasnio je i vratio se na pitanje nagodbe ističući da se njome riješava 15-ak sporova vezano za kupoprodaju zemljišta na lokaciji Banfica I i Banfica II, kao i pitanje ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine te zamjena zemljišta u Jalkovcu i Brezju. 

Nagodbom se tvrtka T&H Invest obvezuje Gradu Varaždinu vratiti avans uplaćen temeljem Ugovora iz 2008. godine od nekih 9 milijuna kuna, zatim dio vezano za zemljišta na Banfici od 13 milijuna kuna te osnovicu plus kamate vezano za zamjenu zemljišta u Jalkovcu od 240.000 kuna i naknadu za MBO zemljište od 7 milijuna kuna.

- Ukupno je riječ o iznosu od gotovo 30 milijuna kuna - iznosi Habijan spominjući da je u nagodbu uključen i spor koji je Grad izgubio od Ekos holdinga težak 35 milijuna kuna. Identičan je spor, na lokaciji Vilka Novaka, sa T&H Investom od nekih 70 milijuna kuna.

- Nagodbom je uključen i taj spor i umjesto 66 milijuna kuna, Grad će, prebijanjem svojih potraživanja prema T&H Investu i dodatnim umanjenjem od 6 milijuna kuna, platiti 22,5 milijuna kuna. Time se riješava svih 15 otvorenih sporova; povlače se tužbe, raskidaju se ugovori i sve se vraća u prvobitno stanje kako je bilo. Nema nikakvih milijunskih reperkusija i da se za pet do deset godina pojave nekakve presude, imat ćemo "clean start" - navodi Habijan.

Što se tiče zbrinjavanja otpada u Brezju, on se zbrinjava dodatkom 2 Ugovora o interventnom odvozu otpada.

- Razlika u odnosu na rješenje koje je prezentirano u ožujku je u tome što je prouduljen rok otplate sanacije na 12 godina. Prvu se godinu plaća 20 milijuna kuna, a zatim se 11 godina plaća mjesečno oko 700.000 kuna. Na taj se način rješava kompletnih 105.000 tona otpada, a rok, koji ima Cezar, je 36 mjeseci i sanirano zemljište. Sama cijena je ista koja je bila i 2008. godine, unatoč proteku vremena i razlikama u odnosu na današnje cijene. Stoga me još više čudi postupanje SDP-a jer su kao jedini problem nagodbe isticali cijenu, a ona je ista, pa ne vidim koji drugi problem imaju s ovim načinom riješavanja, a što je bilo rečeno i na međustranačkoj koordinaciji - pita se Habijan ističući da se u javnosti također netočno navodi da se Grad zadužuje za 200 milijuna kuna izdavanjem municipalnih obveznica, a zapravo je riječ o 67 milijuna kuna.

Od toga iznosa Ekos holdingu ide 26 milijuna kuna, T&H Investu 22,5 milijuna, za cestu u Brezju 5 milijuna i po 3 do 4 milijuna kuna za projekt na Belim kipima i podzemne spremnike.

Napomenuo je i da se donosi odluka kojom FOI dobiva vilu Oršić temeljem ugovora o građenju na rok od 30 godina, a FOI se obvezuje u roku od tri godine adaptirati građevinu i prilagoditi je za izvođenje nastave, a ta je odluka u skladu s prioritetom da Varaždin postane sveučilišni centar.

- Svatko ima pravo kritizirati, ali osobno nije mi jasno koji bi bio moj interes da bilo kome pogodujem, a na štetu Gradu ili građanima? Osobno me to ne dira, ali sigurno nije lako nositi se s takvim epitetima jer sam u sve ovo ušao prije tri godine iskrenih namjera i sigurno ne bih dizao ruku za nešto što bi bilo na štetu Gradu i građanima i žao mi je što nismo imali argumentiranu raspravu. S druge strane ne čujem nikakve protuargumetne koji bi nudili povoljnije rješenje, ali do petka još stignu i nadam se da ću čuti i njihovo rješenje - rekao je Habijan, a za izglasavanje predloženih odluka glasat će svi vijećnici HDZ-a.