FOTO Prostor bivše knjižnice u varaždinskom kazalištu postaje Dvorana "Petar Veček" Foto: Grad Varaždin

FOTO Prostor bivše knjižnice u varaždinskom kazalištu postaje Dvorana "Petar Veček"

Varaždinske vijesti | 10.5.2024. u 08:23h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin završilo je prvu fazu obnove Dvorane "Petar Veček" kojom su obuhvaćene četiri prostorije.

Riječ je o prostorima u zgradi varaždinskog kazališta u kojima je do travnja 2021. djelovala gradska knjižnica i čitaonica. U svim prostorijama nekadašnje knjižnice obnovljeni su zidovi i podovi, zamijenjene su sve elektroinstalacije i postavljenje nove sa priključcima za scensku rasvjetu, a postavljena je i nova osnovna rasvjeta.

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_1.jpg

U glavnoj prostoriji i prostoriji do nje postavljeni su akustični paneli koji su riješili problem akustičnosti prostora. Uređena je ulazna prostorija i prostorija koja ja predviđena za potrebe rasvjetne i tonske kabine.

Ovu fazu radova financirali su Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Varaždin.

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_2.jpg

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin će također pristupiti nabavci najmodernije tonske i rasvjetne opreme te uređenju sanitarnog čvora, a sve će financirati iz vlastitih sredstava.

U drugoj fazi obnove predviđeno je uređenje popratnih prostorija koje će se koristi kao garderobe i prostorije za pripreme izvođača. U završnoj fazi planira se preuređenje sustava grijanja i stolarije, a vezano je za energetsku obnovu kompletne zgrade HNK Varaždin.

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_3.jpg

Dvoranom Petar Veček, nazvanoj po poznatom kazališnom redatelju koji je ostavio dubok trag u dramskoj umjetnosti Varaždina i cijele Hrvatske, Varaždin će dobiti još jedan višenamjenski prostor.

Dvorana će se moći koristiti za razne društvene događaje, manje koncerte, predavanja, književne večeri, pokuse za predstave HNK Varaždin te izvođenje manjih predstava.

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_4.jpg

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_5.jpg

dvorana_petar_vecek_hnk_varazdin_10052024_6.jpg