Prije donošenja rješenja o dosudi, sud zbog prava prvokupa mora u roku od tri dana ponuditi Župniji kupnju Foto: Krešimir Đurić

FOTO Prošećite s nama nekad atraktivnim, a danas derutnim Šaulovcem

M.P./Varaždinske vijesti | 5.10.2018. u 13:54h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Krov koji prokišnjava, žbuka koja otpada, okoliš koji se ne uređuje...Ovo je stvarna slika nekad atraktivnog dvorca Šaulovec.

Nekad "in" mjesto za plesnjake i večere, a zatim adresa pokojnog Ivana Hudoletnjaka, danas zasigurno ne sjaji svojim nekadašnjim starim sjajem. Međutim, od daljnje bi devastacije dvorac, odnosno čitavi kompleks od ukupno 13.091 metara kvadratnih u Črešnjevu, mogao spriječiti novi vlasnik.

Nekretnine u Črešnjevu se, podsjetimo, već neko vrijeme prodaju na elektroničkoj javnoj dražbi u stečajnom postupku nad PPI Varaždinkom, a na posljednjoj, četvrtoj početna cijena za nadmetanje iznosila je svega jednu kunu. Međutim, tijekom nadmetanja dostignuta je cijena od 2,070.001 kunu premda procijenjena vrijednost nekretnina iznosi 8,1 milijuna kuna.

S obzirom na to da je elektroničku javnu dražbu provela Fina, stečajni upravitelj Stanko Makar pojašnjava nam da, prema odredbama Stečajnog zakona, Fina izvješće o tijeku dražbe dostavlja Trgovačkom sudu u Varaždinu koje donosi rješenje o dosudi najpovoljnijem ponuditelju. No, zasad nepoznati kupac koji je ponudio 2,070.001 kunu ne mora nužno postati i vlasnik vrijednoga kompleksa s obzirom na to da su dvorac i park kulturno dobro zbog čega pravo prvokupa imaju RH, Županija te općina na čijem se području nalazi. Štoviše, župan Radimir Čačić jučer je kazao kako je Županija sudu već uputila službeni dopis u kojem je prihvatila izlicitiranu cijenu od 2,070.001 kunu.

- Prije donošenja rješenja o dosudi, sud zbog prava prvokupa mora u roku od tri dana ponuditi Župniji kupnju. Ako prihvate, šalje im se rješenje o dosudi te dobivaju rok od 30 dana da plate. Ako ne plate, nekretnina će pripasti najpovoljnijem ponuditelju - pojasnio nam je stečajni upravitelj.