Županijski vijećnici dali "zeleno svjetlo" za kupnju Šaulovca

| 18.4.2018. u 12:27h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova županijski su vijećnici na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvatili prijedlog župana Radimira Čačića da Varaždinska županija kupi dvorac Šaulovec.

Kupnju je podržalo 25 vijećnika, dok su protiv bili vijećnici Živog zida i HNS-a, njih ukupno 10. Vijećnici su istim omjerom glasova podržali i prijedlog odluke da se Županija za kupnju dvorca zaduži kod Zagrebačke banke, uz pojašnjenje da će se Županija zadužiti u iznosu do najviše osam milijuna kuna na rok od deset godina.

- Dvorac Šaulovec je jako važan kao poruka, a potpuno beznačajan kao novac. Cijena je na dražbi pala s 8 na 4 milijuna kuna, nitko se opet nije javio. Na dražbi će sada cijena biti oko 2,1 milijuna, ako se opet nitko ne javi, imamo pravo na 2/3 cijene što je oko 1,4 milijuna kuna i za toliko bismo mogli kupiti dvorac - istaknuo je Čačić.

Živu je raspravu o ovoj temi vodio s vijećnicima Živog zida. Naime, Mladen Rogina kazao je da bi i Živi zid htio da dvorac bude u vlasništvu Županije, no spornim smatra zaduženje.

- Kada u proračunu imate rupetinu veću od 40 milijuna kuna, mislim da je neozbiljno daljnje zaduženje, bez detaljnog financijskog plana. hoćete li tamo saditi travu na 12 tisuća kvadrata zemljišta ili ćete školarcima naplaćivati ulaz 10 kuna? Kako ćete pokriti osam milijuna za kupnju, plus kamate i novac za obnovu i održavanje? Ne bih volio da u dogledno vrijeme moramo prodavati dvorac zbog nemogućnosti otplate kredita - upitao je Rogina.

Čačić im nije ostao dužan.

- Da li vas dvojica iz Živog zida i Štromar u dogovoru igrate neku igru da nekome privatno to namjestite, postoji svi razlozi da u to sumnjam. Javno se pod formom "brige o proračunu" zalažete protiv ove odluke, ne bi li spriječili zaštitu društvenog interesa, a što je alternativa? Neki lokalni zainteresirani, veliki ili mali, tajkun. Malo me to čudi od Živog zida. barem da se trudite da zaštitite javni interes, ne - vi bi to dali u privatne ruke. Neće ići, gospodo iz Živog zida i HNS-a, nećemo to dozvoliti. To nikada nije moglo doći u privatne ruke jer je bilo pod zaštitom, ali ne biste vjerovali, nije bilo upisano pod zaštitu. Pred mjesec dana je to upisano kao kulturno dobro! Zamislite koja je to država - rekao je Čačić i dodao kako za dvorac postoje samo tri opcije - javno vlasništvo, privatno vlasništvo ili da se dvorac prepusti propadanju.

Rogina je Čačiću odgovorio da je "glupost što povezuje HNS i Živi zid".

- Živi zid bi rado da je dvorac u vlasništvu Županije, ali ne na taj način, da se dalje zadužujemo. Zato ćemo glasati protiv, jer nemamo novaca - rekao je Rogina i poručio Čačiću: "Show me the money".

- Vi ćete glasati za privatnog tajkuna i to je sve, isto kao i HNS.  Niste u koaliciji, ali radite u istom interesu. Glasajte kako hoćete, sad će se vidjeti tko je čiji igrač - odgovorio mu je župan.

Drugi vijećnik Živog zida Marijan Dominko odgovorio je županu.

-  Nije problem hoće li se dvorac kupiti ili ne, nego u načinu na koji se to radi. Komisija za financije o tome odlučuje bez nekoliko članova i predsjednice, vi spominjete dva milijuna kuna, u odluci o zaduživanju piše osam milijuna - rekao je Dominko i u raspravi najavio da će glasovati protiv takve kupnje.

Luka Zrinski je u ime Kluba vijećnika SDP-a napomenuo da javni interes leži u tome da treba zaštiti kulturnu baštinu koju je privatni vlasnik doveo do ruba uništenja.

- Dvorac Šaulovec ima izrazito bogatu povijest i predstavlja veliko kulturno bogatstvo. Dakako da to u ovom trenutku nije najvažniji županijski interes, postoje važnije potrebe u obrazovanju, zdravstvu... ali znamo kakva je trenutna cijena dvorca zbog dražbe. Sve nas to dovodi do pojma javnog dobra, koje se definira kao dobro koje u svakom trenutku može koristiti svaki član društva, zajednice. Podržat ćemo ovaj prijedlog, jer smatramo da treba sačuvati vrlo vrijedan objekt od daljnjeg propadanja. Ne podržavamo apsolutnu komercijalizaciju dvorca, već samo u mjeri u kojoj će dvorac biti samoodrživ. Ne želimo ekskluzivitet, nego turističku destinaciju i kulturnu baštinu za sve građane - rekao je Zrinski.

Čačić ga je na to upitao ne očekuje li valjda da dvorac ima ponudu na razini "seoske krčme".

- Da, govorimo o ekskluzivitetu, ali ne u smislu da bude nedostupan, nego je riječ o razini ponude - rekao je Čačić.

Vladimir Stolnik (HNS) je kazao kako smatra da trenutak nije pogodan za kupnju, s obzirom na zaduženje koje Županija ima, te da zbog toga HNS neće podržati kupnju.

Stav Kluba vijećnika HDZ-a iznijela je Nadica Dreven Budinski.

- Vagali smo i razmišljali o ovoj odluci, naravno da uvijek ima većih prioriteta, no neće uvijek biti prilika da se dvorac kupi. To je jedan od najočuvanijih dvoraca u našoj županiji, i svi su dobrodošli s prijedlozima što tamo napraviti. I sam načelnik općine Beretinec Igor Kos rekao je da bi bilo šteta da dvorac dođe u privatno vlasništvo - kazala je Dreven Budinski.

Darko Marković je u ime Kluba vijećnika HSS-a rekao da će podržati prijedlog, i da bude na korist svim građanima Varaždinske županije. Podršku je dao i Zlatko Koračević  u ime Kluba vijećnika Reformista.

Većinom je glasova prihvaćen i rebalans proračuna za 2018. godinu, koji je bio potreban upravo zbog prihvaćanja odluke kupnji dvorca i zaduživanju. Nakon što su tijekom rasprave Zlatan Mošmondor (HNS) i župan Čačić u više navrata razmijenili oštre riječi, HNS-ovci su napustili sjednicu i prije glasovanja za rebalans, a Čačić ih je na odlasku "počastio" riječima:

- Ionako nećete dugo, do sljedećih izbora.

Dvorac Šaulovec je, podsjetimo, zaštićeno kulturno dobro te ga Županija može kupiti ostvarenjem prava prvokupa, a prodaje se u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinka. Procijenjene je vrijednosti od nešto više od 8,1 milijuna kuna no budući da nije prodan na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Fina, cijena je prepolovljena