Državni inspektorat tijekom Adventa napisao tek jednu kaznu od 500 kuna

| 27.1.2020. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Predstavljajući rezultate manifestacije “Advent u Varaždinu 2019.”, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prenio je primjedbe izlagača koji su se požalili na prekomjerne inspekcijske nadzore tijekom glavnih gradskih turističkih manifestacija.

- Dosta mi se ljudi žalilo da su im ove godine carina i porezna dolazili po tri do četiri puta. To se događa na Španciru, a sad i na Adventu. Čovjek koji ima obrt u centru grada 30 godina kaže da su mu triput došli i da to još nije vidio. Meni to nije jasno: Dosta putujem po Hrvatskoj i na morskim manifestacijama nisam vidio ni carinu niti poreznu. Je li baš potrebno da Službe iz Zagreba triput dolaze u kućice, kome to treba i je li Hrvatska jednaka za sve? Onda to idemo raditi i turistima na moru, svi znamo da je dolje velika porezna evazija. Naravno da carina treba obaviti svoj posao ali princip jednakosti treba biti isti za sve i nema smisla da dolaze po nekoliko puta i na taj način ljude zastrašuju i plaše te da kažnjavaju one koji nemaju jednu nalijepnicu u kućici. Neki su zbog toga htjeli zatvoriti i odustati od daljnjeg sudjelovanja na Adventu. Čini mi se da se strogoća trenira samo ovdje na sjeveru Hrvatske - ustvrdio je varaždinski gradonačelnik.

Što o svemu tome kažu, kao i koliko je nadzora i kazni propisano u Varaždinu, a koliko u drugim krajevima Hrvatske tijekom Adventa pitali smo Državni inspektorat, Poreznu i Carinsku inspekciju.

Dok od Porezne i Carinske inspekcije nismo dobili odgovor, u Državnom inspektoratu odbacuju citirane navode, ističući da su njihove inspekcije tijekom varaždinskog Adventa samo dva dana bile na terenu i da je sanitarna inspekcija naplatila jednu kaznu od 500 kuna. Utvrđeno je i 11 nepravilnosti, koje ne podliježu kaznama, nego se otklanjaju na licu mjesta.

Državni inspektorat osnovan je u travnju prošle godine te je pod jednim krovom objedinjeno ukupno 17 inspekcija, a tijekom Adventa na terenu u Varaždinu bilo ih je šest: tržišna, turistička, inspekcija rada, zaštita okoliša, sanitarna i poljoprivredna inspekcija.

Također ističu da su koordinirani inspekcijski nadzori tijekom prosinca obuhvatili sve veće gradove u kojima se održavala manifestacija Advent, a to su bili: Grad Zagreb, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Dubrovnik, Čakovec, Koprivnica, Križevci, Zabok, Krapina, Metković, Makarska, Imotski, Šibenik, Zadar, Daruvar, Karlovac, Đakovo, Slavonski Brod, Vinkovci i Virovitica.

- Sudjelovao je 281 inspektor koji su obavili ukupno 883 inspekcijska nadzora, od čega u 611 nadzora nije utvrđena nepravilnost. Kod najvećeg broja, od ukupno 272 utvrđenih nepravilnosti, primijenjeno je načelo oportuniteta te su nepravilnosti otklonjene na licu mjesta, a u 31 slučaj izdani su optužni prijedlozi (tržišna, zaštita na radu, inspekcija rada, sanitarna i veterinarska) i u 22 slučaja je naplaćena mandatna kazna - detaljno su nabrojali sve nadzore koje su tijekom Adventa obavili na području cijele zemlje, a među tim kaznama je i jedna, sanitarna, naplaćena u Varaždinu.

U Državnom inspektoratu napominju da su nadzore obavljali koordinirano tj. više inspekcija zajedno kako bi što manje ometali manifestacije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...
Označeno u