DOBRA VIJEST Umirovljenicima produžen rok predaje dokumenata za Covid dodatak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DOBRA VIJEST Umirovljenicima produžen rok predaje dokumenata za Covid dodatak

VV | 3.10.2021. u 21:02h | Objavljeno u Aktualno

- Korisnici mirovine ostvarene u RH s inozemnim elementom, koji nisu ostvarili pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja jer su propustili prvotni rok do 30. lipnja ove godine za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu moći će dostaviti dokumente do 30. studenog ove godine, temeljem Odluke Vlade - objavljeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Podsjećaju kako su korisnici mirovina s inozemnim elementom svi oni korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, te korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

- Korisnici mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva trebaju do 30. studenoga ove godine dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz koje se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu - objavljeno je na stranicama HZMO-a.

Dokaz o iznosu mirovine korisnici mogu dostaviti putem online obrasca kojeg možete pronaći ovdje.

Dokazi se mogu dostaviti i poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

 Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

- Podsjećamo da je Odlukom propisano da će se jednokratno novčano primanje isplatiti korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, koji imaju prebivalište u RH, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4.000 kuna i ako nisu zaposleni, odnosno ako ne obavljaju djelatnosti na temelju koje postoji obveza osiguranja. Korisnicima mirovine s inozemnim elementom koji do 30. studenoga HZMO-u dostave potreban podatak i ispunjavaju propisane uvjete, jednokratno novčano primanje isplatit će se u prosincu ove godine, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti korisnike - kažu u HZMO-u.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci