Direktor Varkoma o Aglomeraciji: Napravili su ozbiljne pogreške, a sad tvrtki nitko ne čuva leđa Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Direktor Varkoma o Aglomeraciji: Napravili su ozbiljne pogreške, a sad tvrtki nitko ne čuva leđa

| 20.8.2018. u 18:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Svi oni znaju što se dogodilo i na njima je sada da kažu što da učinimo. Znaju ministri Čorić i Žalac, direktor Hrvatskih voda, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade Štromar. Ponavljam, svi oni znaju što se i kako dogodilo. Ako oni vele neka nastavimo, nitko sretniji od nas - kaže direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić, osvrćući se na prestanak radova na trasama A1 i A2 projekta Aglomeracije Varaždin, vrijednog 530 milijuna kuna.

Nakon što je Bunić u velječi prijavio sumnju u sukob interesa zbog angažmana Aquatehnike na projektu varaždinske Aglomeracije, sukladno prijedlogu i „uputama“ Hrvatskih voda, Varkom je morao privremeno obustaviti radove na trasama A1, odnosno dogradnji sustava odvodnje Grad Varaždin i sanaciji postojećeg sustava odvodnje, kao i na trasi A2, odnosno dogradnji sustava odvodnje Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec.

Kako pojašnjava Bunić, kada su u VARKOM-u saznali za potencijalni sukob interesa, tražili su pravna mišljenja, napravili pravne ekspertize te došli do toga da uklanjanjem osnove potencijalnog konzumiranja sukoba interesa - a to je da Aquatehnika radi na poslovima Aglomeracije - otklonjene prepreke u konzumaciju sukoba interesa.

- Mi smatramo da smo zbog toga zaslužili da nastavimo dalje i tome smo se nadali sve do konca srpnja. No, netko ne smatra tako. Kao direktor Varkom dobro sam promislio hoću li Hrvatskim vodama prijaviti svoje sumnje ili ne. Uđete u dokumentaciju i shvatite da je to sve bilo jako nespretno i u krajnju ruku sumnjivo. S tom sumnjom, ja sam obavijestio Hrvatske vode. Zašto? Zato što je Varkom sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava imao klauzulu da mora obavijestiti Provedbeno tijelo 2, a to su Hrvatske vode, o sumnji u sukob interesa. Ako to ne bi bilo tako, a ovo pismo namjere bi naknadno došlo, onda bi čitav projekt bio penaliziran s kompletnim iznosom od 530 milijuna kuna – pojašnjava Bunić, dodajući kako bi se tada razmatrala i njegova kaznena odgovornost kao direktora Varkoma.

Na poziciju direktora Varkoma došao je 1. veljače 2018. godine. Tada je dobio i informacije oko pitanja Aquatehnike, koja je u to doba, pojašnjava, već bila ozbiljno uzdrmana.

- Ona je u 2017. imala gubitak oko 12 milijuna kuna, u 2016. gubitak od 5 milijuna kuna, bila je bez lipe na računu i s obavezama od 8 milijuna kuna prema dobavljačima. Pitanje je bilo što napraviti. Mi smo htjeli da Aquatehnika pokuša dobiti neke poslove u projektu Aglomeracije i onda je do mene došao gradonačelnik, koji mi je dao dokument “Pismo namjere” između izvođača koji je dobio taj natječaj i, nažalost, Aquatehnike. Istovremeno je ta Aquatehnika na javnim nadmetanjima za sve četiri trase bila definirana kao društvo u sukobu interesa – ukazuje Bunić.

Kad je proučio dokumente, shvatio je da je to sve bilo napravljeno nespretno i krajnju ruku sumnjivo.

- Nažalost, nije to bilo jedino pismo namjere. Navedene dokumentacije nije ni bilo u arhivima Aquatehnike, pa smo ušli u dodatna istraživanja i pronašli smo još jedno takvo pismo namjere, ali ovog puta s drugim izvođačem radova – kaže Bunić, dodavši da je do propusta došlo zbog tadašnje politike, koja se vodila time da pokaže kako su jako uspješni u pregovaranju.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti