CONING ING Varaždinske tvrtke u stečaju, a zakupac hotela zarađuje!? Foto: Krešimir Đurić

CONING ING Varaždinske tvrtke u stečaju, a zakupac hotela zarađuje!?

| 17.9.2018. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u lipnju rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu otvoren stečaj nad matičnim Coningom d.d., protekli je tjedan sud otvorio i stečaj nad njegovom tvrtkom-kćeri Coning-ingom.

Otvaranje stečaja nad tom su tvrtkom u lipnju zatražile zaposlenice Nataša Nemeti i Mirjana Lazar, a mjesec dana kasnije i Fina, navodeći da je tvrtka 16. srpnja imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 610.645 kuna.

Zaposlenice su pak u prijedlogu za otvaranje stečaja navele da kod tvrtke postoji stečajni razlog, odnosno nesposobnost za plaćanje jer je u blokadi te radnicima ne isplaćuje plaću. Konkretno, njima je dvjema tvrtka dužna 64.074, odnosno 37.561 kunu, a što se odnosi na neisplaćene plaće od siječnja ove godine, naknadu za prijevoz te regres.

Uz njih, tvrtka Coning-ing ima još četvero zaposlenih, ali imovine - nema. Utvrđeno je to na prošlotjednom ročištu radi ispitivanja uvjeta za otvaranje stečaja na kojem se, iako uredno pozvane, nisu odazvale odgovorne osobe tvrtke Vatroslav Vrdoljak i Zoran Pucarić, od kojih je prvi sud obavijestio da je u lipnju podnio ostavku na mjesto člana uprave tvrtke.

- Na dan 13. rujna, tvrtka ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 635.869 kuna - utvrdio je sud.

Predstavnica ŽDO navela je da dug tvrtke iznosi 429.104 kuna s osnova PDV-a, doprinosa, članstva HGK-u te ostalog. Prema podacima Porezne uprave, tvrtka ima dvije Opel Astre iz 2008., no zaposlenice su kazale kako su auti prodani ove godine.

- Radile smo u računovodstvu i tajništvu te dobro znamo da tvrtka nema nikakve imovine - kazale su Nataša i Mirjana kojima, kako su rekle, u proteklom razdoblju nitko nije mogao dati otkaz jer nije bilo odgovorne osobe.

Nataša Nemeti je ukupno 25 godina radila u Coning d.d.-u, a potom i u Coning-ingu.

- Prije dvije godine prebačena sam u Coning-ing jer je matični Coning d.d. bio u blokadi te nije bilo mogućnosti da nam se isplaćuju plaće. Redovito smo radili, svakodnevno dolazili na posao, a jako smo malo dobili, možda tek šest ili sedam plaća. Sada ćemo nakon otvaranja stečaja dobiti barem polovicu otpremnine i tri minimalca - kazala nam je Nataša Nemeti, dodavši da se osjeća izigrano nakon 25 godina radnog staža.

Obje su joj tvrtke, kaže, ostale dužne ukupno 140.000 kuna. I dok očekuje da će iz stečajne mase Coning d.d.-a uspjeti naplatiti svojih oko 30.000 kuna, čak oko 110.000 kuna iz Coning-inga teško da će ikada vidjeti. Ta tvrtka, za razliku od matičnog Coning d.d.-a, nema nikakve imovine.

- Coning-ing je služio isključivo kao podrška Coning d.d.-u i odrađivalo se sve što je trebalo za Coning d.d. Njihova je ideja bila da se Coning d.d. što je moguće drži nad vodom, da hoteli u najmu normalno posluju i da se omogući Adriatic Tourist Resortsu da ostvari prihod od najamnine, popunjava kapacitete i dobro zarađuje. Prema neslužbenim podacima, koje nismo uspjeli provjeriti, uspjeli su zaraditi 30 milijuna kuna - navela je Nemeti.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci