ČISTOĆA Bez odvajanja biološkog otpada nema umanjenja od 50 posto Foto: VV arhiva/Ilustracija

ČISTOĆA Bez odvajanja biološkog otpada nema umanjenja od 50 posto

| 18.6.2017. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno

- Od dana puštanja u rad RCGO-a Piškornica, Grad Varaždin će miješani komunalni otpad prikupljen na svome području predavati na obradu i zbrinjavanje RCGO-u - kaže Davor Skroza, direktor varaždinske Čistoće, koji napominje da je Grad Varaždin potpisnik sporazuma u kojem se navodi ta obveza.

Ipak, budući da do 2020. moramo odvajati minimalno 50 posto otpada, postavlja se pitanje je li u Varaždinu bez odvajanja biorazgradivog otpada moguće postići taj cilj, odnosno koliko će se i kojeg otpada odvoziti u Piškornicu.

- Tijekom 2016. godine na području Grada Varaždina primarnom selekcijom otpada na kućnom pragu korisnici usluga izdvojili su oko 20 posto mase otpada. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine procijenjeni udio biootpada, koji podrazumijeva biološki razgradivi otpad iz kuhinja i vrtova, iznosi oko 35 posto ukupne količine “kućnog” otpada. Očigledno, bez prikupljanja biorazgradivog otpada nije moguće količinu “kućnog” otpada umanjiti za 50 posto - ukazuje Skroza.

Međutim, napominje da nova uredba Vlade RH o gospodarenju komunalnim otpadom kao jednu od novina donosi i to da se otpadni papir te karton svrstavaju u biorazgradivi komunalni otpad.

- Još jedna novina je da se Odlukom može propisati i kriterij za određivanje korisnika usluge u čije ime jedinica lokalne samouprave preuzima obvezu plaćanja cijene za javnu uslugu te odredba o korištenju površina kojima upravlja jedinica lokalne samouprave za potrebe kompostiranja biootpada koje može obavljati korisnik usluge - kaže Skroza.

Posebno upozorava da Grad Varaždin u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Uredbe mora donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge, koja mora sadržavati sve potrebne uvjete i kriterije. Uredba stupa na snagu 1. studenog, iz čega proizlazi da Gradsko vijeće mora donijeti odluku najkasnije do 31. siječnja 2018.

No, biootpad koji podrazumijeva biološki razgradivi otpad iz kuhinja, kantina, vrtova i parkova, još uvijek se odvojeno ne prikuplja na području Varaždina.

- Čistoća priprema izradu Projekta za nabavu posuda za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada, koji će kandidirati prema Fondu za zaštitu okoliša radi sufinanciranja. S ciljem zakonskog postupanja s prikupljenim biorazgradivim komunalnim otpadom, uvažavajući “načelo blizine” te izrade održivog modela, Čistoća se u više se navrata dopisima obratila Varkomu s upitima o statusu realizacije projekta kompostane, kao i uvjetima i mogućnostima buduće poslovne suradnje, što između ostalog podrazumijeva mogućnosti obrade i/ili oporabe predmetnog otpada u građevini za kompostiranje (lokacija BUPOV, Motičnjak) - kaže Skroza.

- Uredbom je propisano da jediničnu cijenu javne usluge čini umnožak cijene za količinu predanog otpada, cijene obavezne minimalne usluge i cijene ugovorene kazne. Stoga će svi obavezni kriteriji (obračun količine otpada po volumenu ili masi, standardne veličine spremnika za sakupljanje otpada, najmanja učestalost odvoza otpada prema područjima, obračunska razdoblja kroz kalendarsku godinu, minimalna javna usluga i ugovorna kazna) koje Odlukom propisuje Grad Varaždin utjecati na iznos jedinične cijene - odgovorio je Skroza na pitanje kako će se nova Uredba odraziti na račune građana.