"Čačić prognozira pad HDZ-u? Mislim da on ne može više ništa prognozirati" Foto: Krešimir Đurić

"Čačić prognozira pad HDZ-u? Mislim da on ne može više ništa prognozirati"

VV | 14.3.2024. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

- Županijski odbor HDZ-a, koji je održan jučer, našem županu i predsjedniku županijske organizacije HDZ-a dao je jednoglasnu podršku kao nositelju liste za treću izbornu jedinicu, ujedno i koordinatoru za izbore u III. izbornoj jedinici, dok će za Varaždinsku županiju biti zadužen Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćice - izvijestio je Goran Kaniški, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini na današnjoj konferenciji za novinare te stranke o aktualnostima s posljednje sjednice Županijske skupštine, no bilo je riječi i o predstojećim izborima.

Na pitanje jesu li, osim nositelja liste za izbore za III. izbornu jedinicu, definirana i ostala imena, Kaniški je poručio da HDZ Varaždinske županije nikad nije bio spremniji i složniji, veći i jači kao sada uoči izbora.

- Mi smo dali podršku našem predsjedniku Stričaku da zajedno s premijerom i predsjednikom stranke definira sve radnje, a nakon toga će objaviti i listu. Hoće li biti iznenađenja? Pričekajmo da se objavi lista, onda ćete vidjeti ima li iznenađenja ili ne - poručio je Kaniški koji je dodao kako je župan spreman odazvati se na sva testiranja, uključujući i gama testiranje, o čemu se u sklopu aktualnog sata raspravljalo na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

- "Može gama test, ali neka ga naprave Bosilj, Marković, Lukavečki, da se vidi čija su jetra kao flaša Pelinkovca"

- Bosilj odgovorio Stričaku i dostavio svoj gama test, pozvao ga na testiranje - inteligencije

viber_slika_2024-03-14_10-03-18-952.jpg

- Možda kroz medije nije dovoljno jasno definirano tko je tražio gama testiranje. Moramo vrlo jasno reći da je to pokrenuo SDP i njihova predsjednica Barbara Antolić Vupora. Vidimo da je to jedan pokušaj bacanja dimne zavjese. Očito su u SDP-u problemi vezani uz listu, naročito smještaj Radimira Čačića na listu SDP-a, predsjednika stranke koja ne prolazi više nigdje, ni blizu izbornog praga. Svi načelnici su napustili Reformiste, pa Čačiću sada trebaju mladi i perspektivni načelnici SDP-a, njihova mjesta, da si osigura na tuđim leđima ponovni ulazak u Sabor. Doslovce, župan može otići u bilo koju ustanovu i obaviti bilo koje testiranje. Mislim da se više nećemo dati uvući u tu gradsku kaljužu. Mi znamo svoj program za III. Izbornu jedinicu, a takve stvari više govore o stanju u SDP-u - kometnirao je Kaniški.

Na pitanje koliko saborskih zastupnika s naše županije očekuju, Kaniški je poručio kako je teško reći.

- Minimalno ćemo ponoviti rezultat iz prošlih izbora, ali daleko više - ustvrdio je. A kako komentira izjavu Čačića koji HDZ-u prognozira pad?

- Kome? HDZ-u? Mislim da on više nije u stanju bilo što prognozirati - prokomentirao je Kaniški. 

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o investicijama koje su realizirane ili u fazi realizacije ogromne investicije u Varaždinskoj županiji, a ove godine u pripremi je 65 projekata vrijednih 355 milijuna eura. 

medicinska_skola_zavrsna_konferencija_08122023__11_.jpg

- Protekle godine u našoj županiji realizirani su brojni projekti, a na neke od njih čekalo se i punih 20 godina. Prošla godina je također godina u kojoj je bilo najviše investicija, a svi ti projekti su realizirani upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske na čelu s HDZ-om, ali i vertikali vlasti koja je urodila plodom. Intenzivan tempo nastavlja se i ove godine i trenutno imamo ugovorene, u realizaciji ili u pripremi projekte vrijedne 355 milijuna eura, ukupno njih 65. Primjerice, dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu, bit ćemo prva županija koja će imati sve uvjete za jednosmjensku nastavu i nakon toga za cjelodnevni boravak učenika u osnovnim školama. Primjerice, da nema državnih i županijskih investicija, osim privatnih, na području grada Varaždina gotovo ne bi bilo većeg gradilišta – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika HDZ - HSLS – HSU.

Izdvojio je nekoliko najvećih projekata, poput sanacije bali ranog otpada u Brezju u vrijednosti 29 milijuna eura, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih tehnologija u Medicinskoj školi, Centralni operacijski blok u varaždinskoj bolnici, izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

- Tu je i brza cesta, naravno – 32 milijuna eura vrijedna je prva faza Tužno - Ivanec – Lepoglava – Krapina. To su projekti koji su u proračunu samo jedne jedinice – Grada Varaždina, a gdje su svi ostali? Važno je da to građani znaju, posebice u Varaždinu, gdje se cijela situacija pokušava malo "zadimiti”, da se više ne zna tko je što odradio i tko je za što zaslužan – kazao je Kaniški, dok je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić dodao kako su realizirani ili u realizaciji brojni projekti u zdravstvu.

viber_slika_2024-03-14_10-03-18-420.jpg

- Primjerice, 20 godina smo čekali na objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Varaždin, a vrijednost projekta dnevne bolnice je 11,3 milijuna eura. Izdvajam i Nacionalni rehabilitacijski centar, mi to kolokvijalno zovemo Spinalni centar, u Varaždinskim Toplicama u kojem se govorilo 30-ak godina, a otvoren je prošle godine i vrijednost mu je 18,3 milijuna eura. Svi koji su obišli Centar vidjeli su da je to "space shutlle” jer se rehabilitacija provodi i s robotima. Otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u Medicinskoj školi, vrijednost projekta je 13,3 milijuna eura – istaknuo je Križanić.

Podsjetio je i na značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu istaknuvši da je protekle godine saniramo 29 klizišta i 61 kilometar cesta te da je riječ o ogromni sredstvima koja su došla s nivoa države.

- Kada tome pridodamo državne investicije, tu je obilaznica grada Novoga Marofa vrijedna 18 milijuna eura, čime je rasterećen promet kamiona kroz centar Novog Marofa. Zatim brza cesta Varaždin-Ivanec- Lepoglava- Krapina o kojoj se govorilo stotinu godina da je to "slijepo crijevo”, a sad će onaj dio Bednje i Lepoglave dobiti novu razinu života jer će se otvoriti brzom cestom prema Krapini i Zagrebu i s druge strane prema Varaždinu. Naravno, tu je i sanacija bala koja je, znamo svi, itekako važna za sve naše građane i sramota na ulazu u Varaždinu koja nas je zabrinjavala i ljutila više od 18 godina uskoro će nestati – kazao je predsjednik Skupštine.

Istaknuo je da je ukupno riječ o oko 136 milijuna eura investicija, nikada više investicija u tako kratkom vremenu.

- To nije sve jer Vlada sve ovo vrijeme, i u doba korone i u krizi s Ukrajinom, pomaže gospodarstvu i ljudima u puno drugih segmenata. Mislim da je svima jasno da cijena goriva u ovom momentu 20 do 30 posto niža nego je bila, na računu za struju imamo subvenciju Vlade, na što ni ne gledamo jer smo na to naučili, to nam je dobro i super, ali isto tako nije slučajno. Da ne govorim o cijeni plina i ostalim energentima i zamrzavanju cijena nekih bitnih namirnica za život naših građana. To je na snazi već nekoliko godina i po mišljenju nas u Poljoprivrednoj komori bilo bi dobro i proširiti. Kada govorimo o rastu plaća i mirovina, svima je jasno da to ne treba spominjati, ali svega toga ne bi bilo da nema lobiranja premijera Plenkovića i HDZ-ove Vlade u Europskoj uniji – naglasio je Križanić.

OHBP__5__.jpg

Ujedno je najavio i ovogodišnje projekte i planove.

- Za 2024. godinu imamo dogradnju Osnovne škole Ivanec, vrijednu 5,7 milijuna eura, Strmec Podravski 2,6 milijuna eura i Nova Ves Petrijanečka, vrijednost investicije 1,3 milijuna eura.Mi ćemo biti prva županija u RH s jednosmjenskom nastavom, sa svime onime što želimo pružiti našoj djeci. Energetska obnova škole Jalžabet vrijedna je 1,8 milijuna, a škole Sveti Ilija 1,5 milijuna eura. Veći dio sredstava dobiveni je putem NPOO-a, a s oko 500.000 eura će se uključiti Županija. Sve škole se javljaju na sve natječaje koji se raspisuju i privlačimo značajna sredstva – rekao je Križanić i dodao kako je izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite, jedan od pet takvih centara u Hravatskoj, u visokoj fazi realizacije.

- Sigurnost i stabilnost naših građana nam je visoko na listi prioriteta. To je nešto za što smo se izborili, a najviše župan Stričak koji je za to lobirao još kada je bio u Saboru. Spomenimo i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu, Posjetiteljski centar Gaveznica, revitalizaciju austrougorskog konjičko-vojničkog kompleksa, tzv. Jahaone u Optujskoj ulici i Posjetiteljski centra Gomila, uz još neke turističke projekte koji se provode, poput spilje Vindija, Muzeja Tri rijeke, Parka prirode Ivančica - Strahinjčica. Kada ih sve stavimo u funkciju za nekoliko godina, Varaždinska županija će biti top destinacija za sve turiste – istaknuo je.

ivancica_ik.jpg

Dodao je da je u pripremi projektna dokumentacija za geotermalnu elektranu Kutnjak - Lunjkovec, jedini projekt u Hrvatskoj kojeg provodio jedinca regionalne samouprave u suradnji s lokalnom samoupravom te razine, a tim će se projektom osigurati elektroenergetska neovisnost Varaždinske županije.

- Kada govorimo o potporama građanima, one su povećane između 50 i 100 posto. Stipendiramo učenike s 285.000 eura, produženi boravak 602.000 eura, izdvajamo više od milijun kuna za pomoćnike u nastavi i blizu milijun eura iznose ulaganja u poljoprivredu, dok potpore u turizmu iznose 172.000, a potpore za korištenje obnovljivih izvora energije 100.000 eura. Više od 3,2 milijuna eura su izravne potpore našim građanima. To je odluka koju je župan Stričak tražio da se donese kako bi se u najtežim vremenima pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija – zaključio je Križanić.

viber_slika_2024-03-14_10-03-12-259.jpg

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je pohvalila rad župana Stričaka i cijele županijske uprave.

- Moram napomenuti kako nikada nije bila tako dobra suradnja između Grada Varaždinskih Toplica i Specijalne bolnice, a samim time i sa Županijom. Puno je projekata i puno ih se odnosi baš na Varaždinske Toplice i stalno napominjem da trebamo težiti tome da Varaždinske Toplice budu perjanica kontinentalnog turizma, ne samo u Lijepoj našoj, nego i šire. Moramo se vratiti korijenima, gdje smo to i u prošlosti bili – istaknula je Ratković.