Zember je u tužbi ukazala da je odluku o razrješenju donijelo nenadležno tijelo – UV – a ne ministar Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Bivša ravnateljica tuži bolnicu, a pred sudom je zastupa član UV, koji je i svjedok!?

| 4.6.2018. u 18:50h | Objavljeno u Aktualno

Od rujna prošle godine na varaždinskom Općinskom sudu traje postupak povodom privatne tužbe Sanje Zember protiv Opće bolnice Varaždin (OBV) radi utvrđenja ništetnosti odluke o njenom razrješenju s dužnosti ravnateljice OBV iz 27. siječnja 2017. te vraćanja na tu dužnost.

Zember, koja je za v.d. ravnateljice imenovana u svibnju 2016., a nakon provedenog javnog natječaja u srpnju imenovana i za ravnateljicu, u tužbi je navela da je 16. siječnja prošle godine Upravno vijeće (UV) donijelo odluku kojom se utvrđuju razlozi za njeno razrješenje prije isteka mandata, a 27. siječnja i odluku o njenom razrješenju. Kao razlozi za razrješenje nevode se neizvršavanje odluke UV i postupanje suprotno odluci UV i Statutu OBV, odnosno da je zaključila anekse ugovora sa specijalizantima bez prethodne odluke UV. Tu je i nemarno obavljanje dužnosti ravnateljice te nemarno obavljanje dužnosti nadzora primjene zakona i drugih propisa te općih akata u poslovanju OBV.

Zember je u tužbi ponajprije ukazala da je odluku o razrješenju donijelo nenadležno tijelo – UV – a ne ministar zdravstva.

- UV je pokrenulo postupak razrješenja nakon isteka prekluzivnog roka od 30 dana od dana saznanja za neke od razloga za razrješenje pa slijedom toga nije bilo nadležno za donošenje odluke o razrješenju, već je tu odluku, nakon proteka roka, mogao donijeti samo ministar - navela je Zember u tužbi, dodavši da je te navode potvrdilo i samo Ministarstvo zdravstva u dopisu koji je primila 25. siječnja. Uz to što je, smatra Zember, odluku donijelo nenadležno tijelo, ističe da ni odluka o razrješenju nije donijeta s potrebnim brojem glasova jer je za nju glasao član Zouheir Bitar, koji nije ispunjavao uvjete propisane Statutom OBV. Odnosno, nije priložio uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak.

- Bez da je prethodno ispunio uvjete propisane Statutom OBV, sudjelovao je na sjednici 27. siječnja i glasovao za razrješenje. Odluka je naposljetku donijeta s tri glasa “za”, jednim “suzdržanim” i jednim “protiv” iz čega proizlazi da je njegov glas bio odlučan za donošenje odluke - ukazuje Zember.

U tužbi ističe da su neosnovani i razlozi za njeno razrješenje. Anekse ugovora sa 142 specijalizanta i specijalista zaključila je, navodi, sukladno Pravilniku i mišljenju Ministarstva zdravstva i zbog nekoliko zaprimljenih opomena pred tužbu. Sjednica UV sazvana je tek u rujnu, premda je sazivanje tražila još u kolovozu kako bi se raspravilo o zaključenju aneksa ugovora, a na izvanrednoj sjednici u rujnu ta točka nije ni bila na dnevnom redu. Podsjetila je kako joj je tadašnji župan Predrag Štromar, kao predstavnik osnivača, zabranio zaključenje aneksa ugovora, odnosno zahtijevao je od nje da postupi protivno propisima.

- Da sam postupila sukladno nalogu osnivača, 142 specijalizanata i specijalista podnijelo bi tužbe protiv OBV. Postupanje sukladno propisima RH, ali protiv naloga osnivača OBV, ne može biti osnovan razlog za moje razrješenje - ukazala je, između ostalog, Zember.

U dosadašnjem tijeku postupka saslušano je više svjedoka, među njima i Damir Habijan, koji je bio član UV od svibnja 2016. do siječnja 2017. te tadašnji predsjednik UV Zoran Šantek. Habijan, koji je na ročištu u rujnu istovremeno zastupao Zember i svjedočio, kazao je da je razriješen dan nakon održane sjednice UV na kojoj se nije složio s odlukom koja se odnosila na njeno razrješenje. 

Što je sve naveo u svojem iskazu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti