Avar: "Tužit ćemo državu, ako neće sufinancirati bale, kao što je Čačić tužio za JPP"

| 14.2.2020. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Prema grafikonu, koji je danas prezentiran u Gradskoj vijećnici medijima, najavljeno integralno rješenje svih sporova Grada vezano za bale, ali i POS-ova zemljišta, Grad bi koštao ukupno oko 118,5 milijuna kuna.

Detalje nagodbe javnosti su predstavili zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i vijećnik Mario Lešina, kao predstavnici Nezavisne liste Ivana Čehoka, a tom su prilikom ujedno željeli, kako kažu, razotkriti novih sedam laži SDP-a, koje su varaždinski SDP-ovci iznijeli na nedavnoj presici.

Nagodba uključuje sporove vezano za dva pravno važeća ugovora o zbrinjavanju bala, ali i sporove vezano za kupoprodaju POS zemljišta na Banfici i u naselju Vilka Novaka. Prema grafikonu, Grad je zbrinjavanje bala i POS-ova zemljišta prema prvotnim ugovorima trebao platiti ukupno oko 130 milijuna kuna.

Dolaskom Habuša i pokretanjem "bjesomučnog parničenja", kako se vole izraziti gradonačelnik Čehok i Avar, Gradu kroz brojne parnice, ako se zbroje sve kamate, prijeti šteta koja bi, nastavkom parničenja i negativnim ishodom po Grad, mogla dosegnuti 400 milijuna kuna.

S druge strane nakon pregovora, koji su trajali godinu dana, sve su strane došle do rješenja koji bi Grad Varaždin koštao 118,5 milijuna kuna. Od tog se iznosa 62 milijuna kuna odnosi na zbrinjavanje "varaždinskih" bala iz Brezja i to temeljem konzumacije prvog ugovora iz 2008. godine, potpisan s tadašnjim VIS-om. Aneksiranjem tog Ugovora taj bi posao sada dobila Zajednica ponuditelja, koja s druge strane odustaje od svoje tužbe za odštetu zbog poništavanja Habuševe koncesije iz 2013. godine. Ta je tužba teška 98 milijuna kuna, od koje Zajednica ponuditelja sada odustaje, ali ne u potpunosti jer im, prema sporazumu, Grad Varaždin ipak isplaćuje milijun eura odštete. 

Treća stavka odnosi se na 26,5 milijuna kuna koje je Grad prema sudskoj presudi dužan isplatiti Ekosu za zemljište u Vilka Novaka. Postoji još nekoliko sličnih sporova s T&H Investom s kojim je sada dogovoreno da će odustati od sporova za zemljišta na Banfici dok će im Grad za zemljište u Vilka Novaka platiti 22,5 milijuna kuna.

IMG_20200214_130153.jpg

S obzirom da se za zbrinjavanje bala Grad ne može zadužiti, spomenutih 62 milijuna kuna financirat će se iz proračuna u razdoblju od deset godina.

Međutim, ukupan trošak zbrinjavanja bala je puno veći, tako da će dodatni udio od oko 30 milijuna kuna financirati Varkom, koji je i potpisnik Ugovora iz 2008. godine. U Gradu, a prije toga i u Varkomu, ističu da su četiri općine; Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Petrijanec i Vinica, također spremne sudjelovati u ovom rješenju i financirati svoj udio od 15-ak milijuna kuna za micanje njihovog dijela bala. Pritom se spominje i plaćanje 2 milijuna kuna iz rezervi Čistoće, kao i avans od 9 milijuna kuna, koji je već isplaćen za bale prema ugovoru iz 2008. godine.

Isplata POS zemljišta u naselju Vilka Novaka tvrtkama Ekos i T&H Invest, kažu Avar i Lešina, može se financirati izdavanjem obveznica jer se kupovina zemljišta može podvesti pod investiciju, tako da u Gradu i dalje planiraju izdavanje obveznica ali u nešto manjem obimu od planiranih 170 milijuna kuna te se sada spominje iznos od 110 milijuna kuna.

Demantirajući navode SDP-ovaca, koji kažu da se konzumacijom Ugovora iz 2008. godine ne može dobiti sufinanciranje države za zbrinjavanje bala, Avar stvari tumači nešto drugačije.

- U dopisu stoji da Grad treba osigurati sredstva, što se postiže ovim integralnim rješenjem. Također imamo mišljenje odvjetničkog ureda i sigurno nećemo ne tražiti sufinanciranje. Ako je Čačić tužio državu zbog neisplate za JPP i mi ćemo tužiti za nesufinanciranje jer je država to već odobrila za Ugovor iz 2008. godine - uvjeren je Avar kojemu je također suludo da se SDP-ovci pozivaju na Habuševu koncesiju kao povoljnije rješenje za bale. Ističe da je riječ o koncesiji, prema kojoj nikada nije potpisan ugovor i da su tadašnji SDP-ovi ministri od Habuša tražili da je raskine. I da je realizirana, tom bi se koncesijom riješio samo dio bala, koje su u Brezju odložene iz Grada Varaždina, dok bi na lokaciji ostale bale iz navedenih čitiriju općina županije. 

Vezano za optužbe o nenamjenskom trošenju novaca koje su građani plaćali ciljano za riješavanje bala, Lešina odgovara da je riječ o 11,5 milijuna kuna koje su i dalje zavedene u bilanci Varkoma.

- Od toga je 9,3 milijuna kuna isplaćeno kao avans prema Ugovoru iz 2008. godine, a ostatak od dva milijuna i nešto kuna ostalo je u depozitu Čistoće i ta su sredstva sada uključena u integralno rješenje - kaže Lešina.