Antolić Vupora u Podrutama: Imena poginulih mirotvoraca zauvijek su ugrađena u temeljima mira

vv | 9.1.2024. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno

U utorak, 9. siječnja, kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena je 32. godišnjica pogibije petero mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992., kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Obilježavanju tragičnog događaja i odavanju počasti poginulim mirotvorcima nazočili su saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora i članovi Savjeta za ratne veterane SDP-a Varaždinske županije predvođeni Vinkom Kovačićem, predsjednikom Savjeta za ratne veterane SDP Hrvatske.

- Iako ovdje nije bilo bojišnice, Varaždin je imao veliku ulogu u Domovinskom ratu. Osim oslobođenja Varaždina, Ivanščice i zauzimanja skladišta na Banjšćini, tragičan događaj pogibije petero promatrača Europske zajednice ubrzao je proces priznanja RH-a. Obaranje helikoptera bio simboličan pucanj u napore da Europska zajednica izgradi mir u Hrvatskoj i taj je zločin razotkrio velikosrpske planove o razaranju Hrvatske. Imena poginulih mirotvoraca zauvijek su ugrađena u temeljima mira i ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu za očuvanje slobode i demokracije na našim prostorima - izjavila je saborska zastupnica, Barbara Antolić Vupora.

PDT1.jpg

PDT4.jpg

PDT2.jpg