Anđelko Stričak Foto: HDZ

Anđelko Stričak: Vlada uspješno vodi zemlju kroz krizu i ima potporu građana

VV | 17.4.2020. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i saborski zastupnik, Anđelko Stričak, te njegov saborski kolega i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu, Josip Križanić, na konferenciji za novinare u petak u Varaždinu zahvalili su građanima na razumijevanju i potpori mjerama Vlade u krizi s pandemijom koronavirusa. Između ostalog, naglasili su, da se u donošenju gospodarskih mjera slušala struka i javnost te da je spriječeno veliko otpuštanje ljudi, a više od pola milijuna ljudi koristi Vladine mjere potpore.

U mandatu aktualne vlade premijera Andreja Plenkovića i aktualnog saziva Hrvatskog sabora vodila se iznimna briga o sustavu domovinske sigurnosti. To najbolje potvrđuje, kao prvo, sustavan rast proračunskih izdvajanja za te resore, a potom i zakonske odredbe. U ovom mandatu donesene su Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, Zakon o vatrogastvu te izmjene i dopune Zakona o obrani, Zakona o policiji i Zakona o sustavu civilne zaštite.

- Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa i po stopi zaraženih i po stopi smrtnosti. Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni krizni stožer pravovremeno donose potrebne odluke, a sve službe i institucije: policija, vojska, vatrogasci, liječnici, medicinske sestre, civilna zaštita, inspektorat, carina, odnosno svi uključeni, dobro odrađuju svoj posao u novonastalim okolnostima - izjavio je Stričak dodavši da sve mjere koje Vlada Republike Hrvatske poduzima prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja i ljudskih života, a potom i da se očuva doslovno svako radno mjesto.

- Da svi zajedno rade jedan od najboljih poslova upravljanja krizom na svjetskoj razini prepoznali su i naši građani. Stoga ne čudi da aktualna Vlada premijera Plenkovića uživa nikad veću potporu: 94 posto građana smatra da Vlada u borbi s epidemijom korona virusom poduzima odgovarajuće mjere, 80 posto da se Vlada dobro nosi s posljedicama korona virusa, a preko 50 posto da Hrvatska ide u dobrom smjeru - ponovio je saborski zastupnik.

- Što se odgovornije budemo pridržavali svih mjera, spasiti ćemo više života, zaštititi naš zdravstveni sustav od urušavanja, gospodarstvo brže vratiti u funkciju, a svakodnevni život u normalnije uvjete - završio je Stričak.

Zastupnik Križanić istaknuo je da je Vlada izabrala konzervativniji model za što sporije širenje virusa, sa što manjim pobolijevanjem i što manjim mortalitetom da naš zdravstveni sustav izdrži, što smo i uspjeli za razliku od liberalnijeg švedskog ili talijanskog modela.

Podsjetio je da su gospodarske mjere iz ožujka uglavnom išle za odgađanje plaćanja poreza i isplate plaća direktno pogođenim područjima u visini od 3.250 kuna, a travanjske mjere su puno izdašnije i vjerojatno među najsveobuhvatnijim u EU.

Mjere su uglavnom usmjerene pomoći poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, dok se u nekom drugom krugu namjerava pomagati i građanima u vidu moratorija na kredite ili porezne obveze. Naknade za očuvanje radnih mjesta su ukupno 5.640 kuna, tvrtke se oslobađaju poreza na dohodak, dobit i doprinos, PDV se plaća po naplaćenoj fakturi, produljuje se važenje osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica, mjere za turistički sektor su oko 600 milijuna kuna, a tu je i zajam za obrta sredstva za male poduzetnike.

- Poljoprivreda ne smije stati jer onda staje i život. U ovim teškim vremenima poljoprivrednicima treba osigurati likvidnost, u ovom momentu izbjegavati poravnanje za izravna plaćanja i isplatiti im pune poticaje te od hitno isplatiti sve ugovorene obveze iz mjera Regionalnog razvoja EU. Na već navedene mjere koje se tiču direktno poljoprivrede, izglasane su dodane potpore sektoru u visini od 53 milijuna kuna. Predviđen je interventni otkup viškova prehrambenih proizvoda - kazao je potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Istaknuo je da je Vlada donijela odluku o kriterijima vezano za javnu nabavu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čime je naručiteljima omogućeno izravnost i fleksibilnost i brzina odabira dobavljača te je obavezno primjenjivati kriterije iz Zakona o javnoj nabavi tzv. Križanićev amandman, koji se odnosi na svježinu proizvoda i kratkoću prijevoza.

- Ne moramo našoj djeci u vrtićima kupovati salatu koja je došla iz Italije ili meso iz trgovačkih lanca koje je došlo iz Španjolske ili Francuske, iz središta zaraze, koji su dugim putem i lancem dostave sigurno bili puno više izloženi mogućnosti kontakta virusom Istodobno naši domaći proizvodi stoje u staklenicima ili stoka u stajama neprodani, a koji su trebali pod kontrolom podrijetla i vrlo brzim kratkim lancem dostave biti plasirani u naše škole, vrtiće, bolnice, vojsci i policiji. Zato pozivam sve, kupujmo sigurno domaću zdravu hranu - naglasio je Križanić.

- Ova vlada je ovim setom mjera iz ožujka i travnja reagirala pravovremeno i učinkovito, prvenstveno spašavajući ljudske živote i zdravlje, ali i vodeći brigu o sutrašnjem oporavku gospodarstva i ukupnog života u zemlji. Sukladno razvoju situacije, Vlada ima u pripremi razrađene i druge scenarije, koje će moći primjenjivati i za to ima potporu velike većine zastupnika u saboru, ali i široke javnosti - zaključio je saborski zastupnik Križanić.

hdz_6.JPG

hdz_7.JPG

hdz_3.JPG

hdz_5.JPG

hdz_2.JPG

hdz_1.JPG