AFERA PROČISTAČ Privedeni Bunić, Gotić i Ptiček, ali evo što bi točno moglo biti sporno

Varaždinske vijesti | 14.7.2022. u 11:06h | Objavljeno u Aktualno

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, danas u Varaždinu provodi hitne dokazne radnje, a tri su osobe uhićene zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova.

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni su Željko Bunić, bivši direktor Varkoma, predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić i Stjepan Ptiček.

>> Europski tužitelj u Varaždinu naredio policijsku pretragu protiv troje osumnjičenih

- U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutno provodi hitne dokazne radnje. Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura). EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti - priopćili su iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Iz Ravnateljstva policije MUP-a su priopćili da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

- Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske, te da je u tijeku provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske). Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja - kazali su iz MUP-a.

>> Afera pročistač: Direktori varaždinskih tvrtki na radnim mjestima, no ne i svi poduzetnici

>> Dobili smo službeni odgovor OLAF-a o istrazi u Varaždinu

Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu projekt je koji se provodi u sklopu Aglomeracije Varaždin, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Podsjetimo, trenutno važeći ugovor za dogradnju i rekonstrukciju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu na onaj koji su u travnju ove godine potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik Uprave tvrtke GK Grupa, kao izvođač radova. Ukupna vrijednost tog ugovora iznosi 209.898.850,00 kn bez PDV-a.

No, za izgradnju pročistača provedeno je više natječaja - prvi 2018. godine. U veljači 2019. poništena je odluka o odabiru, a u travnju iste godine je, nakon ponovnog pregleda i ocjene ponuda, naručitelj (Varkom) odabrao ponudu Strabaga AG iz Austrije. Na tu se odluku žalila zajednica ponuditelja WTE Wassertechnik iz Njemačke i GIS Aqua Austria iz Austrije, te je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila odluku o odabiru.

Nakon toga, kranuo je novi natječaj. U kolovozu 2019. potpisan je Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin, vrijednosti 203 milijuna kuna s PDV-om i s rokom za završetak radova do listopada 2021. godine. Potpisali su ga, u ime naručitelja, tadašnji direktor Varkoma Željko Bunić te, u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria, direktor podružnice WTE za Hrvatsku Danijel Barišić.

>> Potpisan ugovor za varaždinski pročistač, Bunić i Čehok najavili: Više neće biti smrada

- Naslijedili smo ogromne probleme 2017. godine, prvi natječaj za pročistač je pao, no evo u dvije godine smo došli do početka radova, uspjeli smo sve to nadoknaditi - rekao je prilikom potpisivanja ugovora tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok.

Radovi nisu ni započeli te je u travnju ove godine, nakon javne nabave pokrenute krajem prošle godine, potpisan Ugovor za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Ugovor su potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik Uprave tvrtke GK Grupa, izvođača radova, koja je jedina dostavila ponudu. Ugovorena vrijednost radova iznosi 209.898.850 kuna bez PDV, odnosno 262 milijuna s PDV-om, dok je početna procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosila 178 millijuna HRK.  GK Grupa imala je podizvođače, Međimurje graditeljstvo i Alef iz Varaždina, čiji ssu radovi iznosili otprilike polovicu ugovorenog iznosa.

>> Potpisan ugovor za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača, rok za završetak 19 mjeseci

Tvrtka Ecoenergy Stjepana Ptičeka dio je zajednice ponuditelja koja je 2017. odabrana za uslugu provođenja stručnog nadzora u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja navode da se sumnja na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta "Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu", no zasad je još uvijek nepoznato je li sporan raskid prethodnog ugovora ili priprema novog natječaja na kojem je GK Grupa dobila posao.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci