Potpisan ugovor za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača, rok za završetak 19 mjeseci Foto: Krešimir Đurić

Potpisan ugovor za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača, rok za završetak 19 mjeseci

| 14.4.2022. u 15:23h | Objavljeno u Aktualno

Danas je svečano potpisan Ugovor za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Ugovor su potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik Uprave tvrtke GK Grupa, izvođača radova.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 209.898.850 kuna, a rok za dovršetak radova je 19 mjeseci.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_16.JPG

Kako je istaknuo Ister, priključenjem na dograđeni i rekonstruirani pročistač 40.000 stanovnika dobit će kvalitetan priključak na kanalizaciju koja je važna za zaštitu voda.

- Presretan sam jer ulazimo u veliko finale velikog projekta. Treba nam puno sreće, znanja i pomoći da ga završimo u predviđenom roku. Kad ga privedemo kraju, vidjet će se benefiti za naše građane zbog kojih to sve i radimo, kao i benefiti za naš okoliš i prirodu koja vapi za takvim projektima. Ovo je krunski projekt zaštite okoliša u našoj županiji - istaknuo je Ister.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_7.JPG

Osvrnuo se i na radove na gradilišta diljem obuhvata aglomeracije.

- Bilo je puno izazova, a još uvijek postoji blago nezadovoljstvo građana koji teško podnose stanje na gradilištima. No, gradilište ovakve veličine nije nikome ugodno, takav posao ne može se raditi u komotnim uvjetima, radi se o uvjetima koji su ponekad na rubu, da karikiram, ratnih uvjeta. Ali redovito rješavamo probleme na terenu. Sva četiri pravca odlično napreduju, u završnoj smo fazi, prometnice se saniraju - napomenuo je direktor Varkoma.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

- Ovo je jedan od 60 projekata koji se provode u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost preko 25 mlrd. kuna, a od čega su više od 14 mlrd. kuna bespovratna sredstva. Projekt Aglomeracije Varaždin iznimno je važan za građane Varaždina i okolnih općina, jer izgradnjom sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda 95% stanovništva i industrije će se priključiti na sustav javne odvodnje, što znači čisti okoliš, čistije vode i veći standard vodnih usluga za građane te rast i razvoj radnih mjesta - kazala je Elizabeta Kos.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_15.JPG

Dodala je i da su Varaždinska županija i njeni gradovi i općine među boljima po povlačenju europskih sredstava.

Zadovoljan je i generalni direktor Hrvatskih voda.

- Zadovoljni smo jer je najteži dio poslova na aglomeraciji iza nas, a to je izgradnja i rekonstrukcija više od 240 km tzv. linijskih građevina koje će omogućiti daljnji razvoj sustava odvodnje na području Aglomeracije Varaždin. Trebalo je napraviti i više od stotinu precrpnih stanica. Sve je to pri kraju i zahvaljujem građanima na razumijevanju i čekanju razvoja kanalizacije koja će omogućiti priključenje 40.000 stanovnika na javni sustav odvodnje. Potpisivanjem ugovora za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 127.000 ekvivalent stanovnika, dobit ćemo više od 95% priključenosti na sustav. Brinemo o zaštiti vodonosnika na području Varaždinske županije, koji su iznimno kvalitetni. Sustav vodoopskrbe je dobro razvijen, a na ovaj način dugoročno štitimo jedan od najvrednijih naših resursa, a to su vode. Očekujem da će se projekt završiti u roku - rekao je Đuroković.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_13.JPG

- Vlada RH je dodatno omogućila nešto više od 20 mil. kuna. Na početnih 855 mil. kuna, očekujemo da će projekt vrijediti ukupno oko 880 mil. kuna, od čega su oko 500 mil. kuna europska sredstva, do 180 mil. kuna će biti sredstva iz državnog proračuna putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda, dok lokalna komponenta iznosi oko 40 mil. kuna - dodao je.

- Čestitam tvrtki Varkom koja je iskoristila veliku šansu za realizaciju europskih sredstava te potpore iz državnog proračuna, na zadovoljstvo građana. Očekujemo da će se priključenja građana odvijati u kontinuitetu, kako će se završavati radovi, i da svi zajedno učinimo jedan veliki napor ka čistijem okolišu - zaključio je Đuroković.

Projekt je prokomentirao i Robert Gotić iz tvrtke GK Grupa.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_19.JPG

- Ovo je zadnji čin procesa koji je nekad vrlo dug i naporan, a to je postupak javne nabave koji smo uspješno završili. GK Grupa je već odradila dio posla na aglomeraciji Varaždin, u sklopu faze A1, i to je po službenim statistikama jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj. Nama je stalo, jer mi smo Varaždinci i to gradimo za nas, za buduće generacije. Živimo u vrlo izazovnim vremenima, cijene građevnih materijala su višestruko povećane i trebat će nam kvalitetna suradnja svih dionika u projektu, a mi ćemo učiniti sve da se taj posao odradi na vrijeme i kvalitetno - rekao je Gotić.

Zadovoljstvo nisu krili ni čelni ljudi županije i grada Varaždina.

- Svaka investicija je bitna i raduje nas, osobito kad je riječ o investiciji koja je bitna za našu budućnost, a upravo ova investicija je najbitnija kad govorimo o zaštiti voda. Na području varaždinske županije planiramo graditi sedam aglomeracija, Varaždinske Toplice su završene, Varaždin je pri kraju, a nedavno su počeli i radovi i na aglomeraciji Ivanec. Te tri aglomeracije vrijednosti su oko 1,140 mlrd. kuna, a iako će te investicije kad se izgrade biti nevidljive, one su od nemjerljivog značaja. Bitne su zbog naše budućnosti i budućnosti naših potomaka, one su naš ulog u budućnost - naglasio je župan Anđelko Stričak.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_12.JPG

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da je "ovaj uređaj 'šlag na torti' koji je nedostajao da se završi projekt Aglomeracije".

- Zadovoljstvo mi je što će završetkom ovog projekta svako kućanstvo imati mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu. Na taj način štitimo naše podzemne vode i osiguravamo budućnost naše djece. Usto, pročistač se nalazi u blizini našeg "varaždinskog mora", Aquacityja, a novi će pročistač, zamjenom starog iz kojeg se šire neugodni mirisi, dati novi zamah varaždinskom turizmu i pretvaranju Aquacityja u poželjnu kontinentalnu destinaciju - poručio je Bosilj.

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_9.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_17.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_18.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_2.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_4.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_5.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_6.JPG

aglomeracija_varazdin_UPOV_14042022_20.JPG