Zlatko Dalić i Ivan Perišić uoči sutrašnjeg finala Lige nacija: Pokušat ćemo završiti sve u 90 minuta Foto: screenshot HRT

Zlatko Dalić i Ivan Perišić uoči sutrašnjeg finala Lige nacija: Pokušat ćemo završiti sve u 90 minuta

Varaždinske vijesti/HRT | 17.6.2023. u 16:20h | Objavljeno u Sport

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i igrač Ivan Perišić održali su danas poslijepodne konferenciju za medije uoči sutrašnje utakmice finala Lige nacija protiv Španjolske, prenosi portal HRT-a.

Prvi je govorio Ivan Perišić.

- Bit će sigurno teška utakimca, imali smo stvarno super vezne igrače koji igraju u najboljim klubovima na svijetu, ali kad vidiš naš vezni red, prvih 11 i klupu, koja jedva čeka ući i iskoristiti minute, onda nemamo straha, poručio je.

- Svi su zdravi, dobro i spremni, možemo računati na sve. Ispred nas je velika utakmica i vidjet ćemo što ćemo napraviti, hoćemo li mijenjati ili ne. Napravit ćemo analizu protivnika i ne sumnjamu da ćemo biti pravi, da će biti dobra utakmica i da ćemo dati svoj maksimum. Da li će to biti dovoljno, vidjet ćemo, ja se nadam da hoće, rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Odgovorili su zatim na pitanje o mogućim penalima i produžecima.

- Nadamo se da ćemo riješiti utakmicu u 90 minuta, no naviknuti smo na produžetke, u njima se osjećamo moćno. Što se penala tiče, vježbali smo ih i ako dođe do njih bit ćemo spremni, rekao je Perišić.

 - Potrošili smo se u utakmici s Nizozemskom, no puno smo puta dokazali da se možemo vratiti. Pokušat ćemo završiti sve u 90 minuta, a bit ćemo spremni i ako dođe do produžetaka. Igrači s klupe jedva čekaju ući i ja u njih vjerujem. Šest od sedam je naš rezultat u produžecima, to pokazuje snagu i karakter, dodao je Dalić.

Izbornika su novinari pitali i umanjuje li značenje Lige nacija na što im je on odgovorio:

- Ima veliki značaj i ima vrijednost, došli smo do finala. Na pragu smo da budemo najbolji, pokušat ćemo napraviti sve da to uspijemo. Čeka nas velika utakmica i ne podcjenjujemo. Sve reprezentacije došle su s najboljim igračima, to dovoljno govori o natjecanju - rekao je Dalić.

Izbornik je istaknuo da Španjolska nije promijenila svoj stil igre zbog novog izbornika te da znamo što nas očekuje.

- Imamo iskustvo iz Kopenhagena kada smo izgubili u produžecima na Euru. Španjolska igra tehnički kompetitivan nogomet, pokušava napraviti višak preko bokova, Morata je opasan u napadu. Sve smo prošli i vidjeli, ako budemo na nivou na kakvom smo zadnjih 10 dana, možemo se adekvatno suprotstaviti vrhunskoj reprezentaciji kao što je Španjolska, rekao je Dalić.

 - Kostur ekipe već je dugo tu, igramo zajedno već skoro 10 godina. Oni imaju dosta mladih igrača, imamo više iskustva od njih. Osvojili smo srebro i broncu, nadamo se da ćemo sutra skupiti snage i otići po ono što nam nedostaje. Protiv Španjolske skoro nitko nije favorit. Španjolska ima upečatljiv stil, pokušat će igrati svoj nogomet koji već dugo igraju, nadovezao se Perišić, a prenosi portal HRT-a.

Osvrnuli su se i na velik broj hrvatskih navijača koji se očekuje na tribinama.

- To je pokazatelj da ova reprezentacija vrijedi u svakom smislu. Ako dovedeš 25 tisuća Hrvata u Rotterdam, onda znaš da vrijediš, rekoa je Dalić.

- Volim se koncentrirati na utakmicu, ali ne možeš pobjeći od tih video uradaka o navijačima. To ti daje jedan motiv više, nadam se da će sutra to biti pozitivno i da ćemo napokon podići trofej, dodao je Perišić.

 Dalić je potom govorio i o igračkom kadru koji mu je na raspolaganju.

- Imali smo sjajno SP u Kataru, bili smo reprezentacija koja je igrala jako dobro i imala rezultat. Malo smo se "izmiksali", ali ostali su gotovo svi. Nažalost smo bez Gvardiola, puno nam fali u obrambenom dijelu. Mislim da reprezentacija zadnjih godina ima kontinuitet i postala je nogometna velesila. Jako poštujemo naš nogomet, naši igrači su sjajni po Europi i Hrvatskoj. Za razliku od 2018. imamo dosta igrača iz HNL-a, što govori o napretku hrvatskog nogometa.

 - Voljeli bismo osvojiti ovaj trofej, ne samo za Luku, nego za sve. Na SP-u smo imali "blackout", ali smo se uzdigli i popeli se na treće mjesto. Sada ćemo dati sve od sebe i nadam se da će to biti to, rekao je Perišić. Upitan o tome tko je favorit u sutrašnjem dvoboju Dalić je odgovorio:

- Šanse su 50-50. Ovo je druga i nova utakmica, veća i drukčija. Postavit ćemo se drukčije, oni također, tako da ne možemo govoriti o favoritu, a taj teret ne želim si stavljati na leđa reprezentacije. Sutra želimo uživati u nogometu i biti radosni. To ću reći igračima i prije utakmice.

Španjolske novinare posebno je zanimalo kakav je na treninzima Luka Modrić.

- Luka svaki trening radi maksimalno, isto kao što ga rade i stariji igrači poput Perišića, Brozovića, Vide. Luka je ozbiljan na svakom treningu i u svakom poslu. To mu se vraća na najbolji mogući način. Naši veterani nas nose, a trofej bi bio kruna za Luku i sve druge. To trebamo učiniti za Luku, Ivana, mene, hrvatske navijače, za sve nas, kazao je Dalić.

Posljednje pitanje bilo je upućeno Ivanu Perišiću a odnosilo se na njegovu novu poziciju na terenu i suradnju s Lukom Ivanušcem.

- Prošao sam kroz karijeru sve pozicije osim stoperske. To ću za par godina, kad neću moći trčati. Pričali smo puno na početku utakmice, koordinacija je jako bitna, eto i Vida je nakon 5 godina bio lijevi stoper. Kako je utakmica odmicala, tako smo se dizali. Uvijek može bolje, a to ćemo ostaviti za sutra, zaključio je Perišić, a objavio je portal HRT-a.