Zamjenik češkog veleposlanika posjetio Grad Lepoglavu Foto: Grad Lepoglava

Zamjenik češkog veleposlanika posjetio Grad Lepoglavu

Varaždinske vijesti | 27.11.2018. u 07:00h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić susreo se u Lepoglavi sa zamjenikom veleposlanika Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Slavomirom Gogom. Tom je prigodom Škvarić zamjenika češkog veleposlanika upoznao s poviješću i bogatom tradicijom Grada Lepoglave te potencijalima na kojima se temelji razvoj lepoglavskog kraja.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje, prije svega na kulturnom i gospodarskom planu. Zamjenik češkog veleposlanika Slavomir Goga izdvojio je brojne dodirne točke koje bi mogle biti temelj buduće suradnje. Ponudio je pritom mogućnost posredovanja i pronalaženja čeških gradova s kojima bi se Grad Lepoglava mogao čvršće povezati. Najavio je i mogućnost gospodarske suradnje u vidu organizacije sudjelovanja na gospodarskim sajmovima. Kao prva mogućnost suradnje na kulturnom planu, Škvarić je istaknuo Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Zamjenik češkog veleposlanika u Lepoglavi je boravio i kako bi sudjelovao na predavanju koje se u Lepoglavi održalo u okviru projekta "Znanjem protiv mržnje". Riječ je o projektu kojeg s ciljem širenja tolerancije provodi Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava. Predavanje je održano u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi, a jedan od predavača bio je i zamjenik češkog veleposlanika.

Okupljenim učenicima iz nekoliko škola iz okolice govorio je o strahotama koncentracijskih logora koje je nacistički režim u 2. svjetskom ratu osnovao na teritoriju Češke. Uoči predavanja sve je prisutne pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši kako znanjem možemo spriječiti ponavljanje strahota kakve su se događale u povijesti, posebice za vrijeme 2. svjetskog rata. Predavanje na temu koncentracijskih logora u Hrvatskoj tom je prigodom održao i koordinator projekta Milivoj Dretar.

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_1.jpg

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_2.jpg

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_3.jpg

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_4_predavanje.jpg

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_5_predavanje.jpg

zamjenik_ceskog_veleposlanika_u_lepoglavi_6_predavanje.jpg