UDVDR IVANEC Otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec

Grad Ivanec/vv | 15.11.2023. u 10:28h | Objavljeno u Našim krajem

Velikom svečanošću jučer je u zgradi Crvenog križa Ivanec otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec.

Otvaranje ovoga centra je svojevrsna kruna 25 godina dugog rada Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranka Ivanec u suradnji s HVIDR-om, Gradskim društvom Crvenog križa i Varaždinskom županijom, s kojima je ovaj projekt i realiziran.

U nazočnosti velikog broja okupljenih, među kojima su bili branitelji i rodbina poginulih ivanečkih branitelja te gosti i uzvanici, nakon molitve i blagoslova ivanečkog župnika vlč. Tihomira Koseca, Memorijalni centar su rezanjem vrpce otvorili Silvija Zagorec, zamjenica župana, Ružica Sever, majka poginulog branitelja Ivana Severa Nine, i Lana Vusić, unuka poginulog vukovarskog branitelja Stjepana Vusića. 

Dobrovoljni rad i brojne donacije

Svi nazočni potom su se uputili u razgledavanje unutrašnjosti novootvorenog Memorijalnog centra. On je uređen dobrovoljnim radom i velikim angažmanom članova UDVDR-a, njihovih obitelji i drugih volontera. Brojni sponzori, kojima su upućeni posebni izrazi zahvalnosti, donirali su materijal, građu, opremu i sve drugo što je bilo potrebno da se nekad vrlo zapušteni, ruinirani i neuređeni prostori adaptiraju i pretvore u memorijalne prostore.

Uz brojne fotografije branitelja Ivanca i cijeloga ivanečkoga kraja snimljene na bojišnicama širom Hrvatske, koje svjedoče o velikom doprinosu branitelja našega područja stvaranju slobodne i samostalne hrvatske države, u centru su izložene i fotografije poginulih branitelja ivanečkoga kraja, odore, dijelovi vojne opreme i naoružanja te razne ratne memorabilije.

U projekt uređenja prostora bilo je uključen i Crveni križ Ivanec, za čije je potrebe jedna prostorija uređena za skladištenje razne robe koju ovu organizacija distribuira socijalno ugroženim korisnicima s cijelog svog područja djelovanja. Ovime je Crveni križ dobio primjeren, moderan prostor za funkcionalnu pohranu robe, od prehrambenih artikala do odjeće, higijenskih artikala do igračaka, kolica i drugih potrepština za djecu.

Svečanost u kinu Ivanec

Uoči toga, glavnog događanja, u Kinu Ivanec održana je prigodna svečanost. Počela je projekcijom filma u kome su prikazani brojni momenti iz 25 godina dugog rada UDVDR-a,  počevši od njegova osnivanja u ožujku 1998. godine nadalje, s glavnim naglaskom na uređenje Memorijalnog centra.

Nakon projekcije filma, okupljenim gostima i uzvanicima prvi se obratio voditelj projekta uređenja Memorijalnog centra Zvonimir Grđan te se kratko osvrnuo na tijek radova koji su, nakon priprema, intenzivnije krenuli u rujnu 2022.

-Zahvaljujem na velikom doprinosu sponzora i donatora koji su nam se sami javljali, nudili pomoć i podmirivali račune za materijal i opremu. Da nije bilo toga, teško da bismo ovaj zahtjevan projekt dovršili za samo godinu dana – istaknuo je Grđan.

Za njegov velik doprinos uređenju Memorijalnog centra, prigodan poklon uručio mu je Branko Družinić, predsjednik županijskog UDVDR-a Varaždin.

Zahvale braniteljima i donatorima

Zahvalu braniteljima uputila je Sanja Pajtak, ravnateljica GD CK Ivanec, koja je izrazila zadovoljstvo uređenjem cijelog lijevog krila zgrade, u kome je i funkcionalni skladišni prostor za Crveni križ.

Skupu se obratio i predsjednik UDVDR-a Ivanec Ljudvek Cikač, aktualni potpredsjednik županijskog UDVDR-a.

-Do sada nismo imali prostor u kome bismo mogli pokazati i izložiti sve ono što imamo i čuvamo o Domovinskom ratu.Ovime ujedno njegujemo sjećanje na žrtvu poginulih hrvatskih branitelja, pri čemu nikad ne smijemo zaboraviti na jad i bol njihovih obitelji. Želja nam je da se svi koji dođu u Memorijalni centar osjećaju kao dio naše povijesti – poručio je Cikač te izrazio nadu da će ovo biti poticaj i susjednim gradovima i općinama da krenu u slične projekte.

Predsjednik HVIDR-e Vjekoslav Špac naglasio je da mu je drago što je i HVIDRA bila sudionik ovog projekta. Čestitke UDVDR-u na realiziranom projektu uputili su i načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, predsjednik UDVDR-a Grada Pakraca Miroslav Ivančić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Čuvanje vrijednosti Domovinskog rata

Skupu se obratila i izaslanica gradonačelnika Ivanca Irena Kresonja, pročelnica gradskog Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i imovinu Grada Ivanca.

-Grad Ivanec dugi niz godina s pažnjom prati rad i djelovanje UDVDR-a Ivanec. Riječ o udruzi koja svojim nebrojenim aktivnostima – a koje provodi pod egidom „Da se ne zaboravi…“ - njeguje sjećanja i pronosi istinu o Domovinskom ratu te na taj način čuva tekovine i nepobitne činjenice o tome kako i kakvim je okolnostima izborena i stvorena suvremena i neovisna hrvatska država – istaknula je I. Kresonja. Zahvalila je UDVDR-u na doprinosu gradnji spomen obilježja poginulima, radu na socijalizaciji branitelja i njihovu povratku na tržište rada, na pružanju medicinske i psihosocijalne pomoći braniteljima, na organiziranju sportskih susreta, snimanju filmova edukaciji mladih o Domovinskom ratu itd.

Osvrnuvši se na doprinos branitelja stvaranju suvremene Hrvatske i naglašavajući da su branitelji s područja naše županije sudjelovali u ratnim operacijama na svim bojišnicama, zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je da svojim brojnim recentnim aktivnostima ivanečki branitelji i danas nastavljaju stvarati kvalitetnu zajednicu.

Nekić: Sačuvati baštinu Domovinskog rata

Skupu se obratio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik ministra Davor Nekić.

-Gledajući film, uvjerio sam se da UDVDR Ivanec provodi brojne programe koji su komplementarni onima koje provodi resorno ministarstvo, ali i svakodnevne aktivnosti na poboljšanju kvalitete života hrvatskih branitelja. Ono što je najvažnije jest: sačuvati baštinu Domovinskog rata, sagraditi memorijalni centar i istinu o Domovinskom ratu sačuvati u pisanoj riječi, za buduće generacije. Jer mora se znati što se 90-tih događalo te kakav su i koliki doprinos stvaranju Hrvatske dali i ovakvi mali gradovi poput Ivanca, koji nisu bili direktno zahvaćeni ratnim zbivanjima, ali je i unatoč tomu njihov doprinos nemjerljiv – istaknuo je Nekić.

Donatorima i podupirateljima u nastavku su uručene zahvalnice, a svima njima te UDVDR-u Ivanec, čestitke i zahvalu uputio je predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras.

Otvaranje Memorijalnog centra glavni je projekt kojima UDVDR Ivanec obilježava svojih 25 godina rada i ujedno, jedna od manifestacija kojima obilježava 18. studeni, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te na žrtvu Vukovara i Škabrnje.