U OŠ Petrijanec organizirane radionice robotike u sklopu projekta “EduRo”

vv | 31.7.2023. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Osnovna škola u Petrijancu je organizirala četiri radionice škole robotike u sklopu projekta EduRo – edukacija robotike kroz Hrvatsku kojeg je prijavila Općina Petrijanec za Udrugu mladi u Petrijancu koja je nositelj projekta, a same edukacije će provoditi Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije te načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

– Dodijeljeno nam je 13.051,08 eura za provođenje projekta, a partneri su nam Grad Cres, Osnovna škola Petrijanec, škola iz Zagreba i naravno Općina Petrijanec. S ovim sredstvima ćemo financirati sve ove aktivnosti poput ovih radionice i međusobnih natjecanja, a slijede nam radionice za Grad Cres gdje će i učenici OŠ Petrijanec također sudjelovati te nekoliko radionica i međusobnim natjecanjima te u Zagrebu gdje ćemo pripremati učenike za buduća svjetska i europska RoboCup natjecanja. Sve ovo je povezano s Europskim Robo Cup natjecanjem gdje je po prvi puta domaćin bio Varaždin.  S ovakvim projektima želimo da napreduju STEM projekti u općini posebice mladima i našim učenicima – istaknuo je Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec.

Također su već ranije organizirali edukaciju korištenja 3D olovke u Dječjem vrtiću Bambi gdje odgojiteljice mogu prenijeti to znanje mališanima u vrtiću. Radionice su namijenjene učenike sedmog i osmog razreda osnovnoškolskog obrazovanja, a ukupno će se organizirati 12 radionica.

– Interes je zaista velik, a ove godine imamo i školski godišnji projekt STEM čarolija. Učenici se jako rado prijavljuju na sve što je znanstveno i “robotično”, a pogotovo je veliki odaziv na robotiku. Do sada su naše učiteljice informatike i matematike organizirale radionice, a upravo smo se zbog tog iskustva i rado odazvali na poziv našeg načelnika da organiziramo ovu radionicu – istaknula je Valerija Paljak, ravnateljica OŠ Petrijanec.

– Cilj nam je da se robotika proširi u ovoj školi na viši stupanj nego što je do sada. Učenici će ovih dana raditi s robotima gdje ćemo ih upoznati s kretanjima vozila s ultrazvučnim senzorima te ćemo im pokazati jednu disciplinu, a to je Rescue Maze. U toj disciplini roboti spašavaju žrtve i prilikom spašavanja žrtve ostavljaju paketiće. Puno se može naučiti, a ovdje imamo nekoliko vrhunskih učenika koje će prenijeti svoje znanje i iskustvo, a bili su na svjetskim i europskim prvenstvima gdje su ostvarili vrhunske rezultate – rekao je Ivica Kolarić.

Na radionici robotike u Osnovnoj školi Petrijanec sudjelovali su učenici: Mateo Kerežija, Dora Tomašek, Jakov Tomašek, Ruben Stolnik, Petar Zrinski i Jana Šipek.