U Bednji završena sanacija sedam klizišta u pet naselja; župan Stričak i načelnik Poljak obišli terene

vv | 28.8.2023. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom završetka radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta te sanaciji klizišta u Općini Bednja, načelnik Općine Bednja, Damir Poljak i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, obišli su završene radove. Naime, Općina Bednja je u posljednjim mjesecima intenzivno radila na modernizaciji nerazvrstanih cesta te sanacijama klizišta na području Općine, što su omogućili uspješno prijavljeni projekti na EU fondove, ali i vlastita sredstva te podrška države i Županije.

Radovi modernizacije i rekonstrukcije cesta obavljeni su na cesti Vrbno – Potkova gdje je uređena i nanovo asfaltirana spomenuta prometnica. Ukupna vrijednost radova je 207.543,75 eura. To je samo nastavak višegodišnjih ulaganja u modernizaciju prometnica, Tako je u proteklih pet godina više od 2 milijuna eura investirano u obnovu i sanaciju ukupno 192 kilometara nerazvrstanih cesta. Takvo ulaganje jasno pokazuje važnost koju Općina pridaje unapređenju prometne infrastrukture kako bi osigurala bolje uvjete i kvalitetniju povezanost za svoje stanovnike.

Osim rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, Općina Bednja finalizirala je i sanaciju sedam klizišta, ukupne vrijednosti 999.054,72 eura. Sanirano je klizište u naselju Purga Bednjanska, te čak tri klizišta u naselju Šaša. Također, završeni su i radovi na klizištima Ježovec - Potkova I, Jesenje te Trakošćan. Riječ je o klizištima koja su se na prometnicama aktivirala nakon potresa, a koje je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije sanirala bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, povodom završetka radova u Općini Bednja, istaknuo je zadovoljstvo odrađenim te naglasio kako je ulaganje u modernizaciju i sanaciju cesta od izuzetne važnosti za razvoj lokalne zajednice, ali i naglasio važnost sanacije klizišta.

- Sanacija klizišta bila je od izuzetne važnosti za zaštitu naše okoline i sigurnost ljudi, a u Općini Bednji sanacija klizišta bila je od primarne važnosti. Do sada smo, na području Varaždinske županije, uspjeli sanirati 25 starih klizišta zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti i Ministarstva prometa, ukupne vrijednosti 4.653.000,00 eura. Paralelno s time, uspješno smo obnovili 31 dionicu županijskih i lokalnih cesta, što je ukupno vrijedno 7.472.000,00 eura. Radi se o zaista značajnim sredstvima – kazao je Stričak.

Načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, naglasio je važnost svih radova koji su se obavljali na području Općine.

- Sanirano je sedam klizišta u naših pet naselja, čime ŽUC i Varaždinska županija pokazuju da vode brigu o svim dijelovima županije. Klizište u Purgi Bednjanskoj je bilo veliko, tako da su nam sanacije klizišta bila prioritet. Imamo još toga za odraditi, no zadovoljni smo s dosadašnjim uspješno provedenim radovima – zaključio je načelnik Poljak. Osim sanacije prometnica i klizišta u Cvetlinu su u tijeku radovi na uređenju dva mosta. Te radove financiraju Hrvatske vode i Općina Bednja svaka sa po 50 posto iznosa.