Projekt Osnovne škole Petrijanec "Zaštitimo naše izvore"

vv | 21.3.2024. u 18:07h | Objavljeno u Našim krajem

Za Družbinec treba istaknuti da je u sredini sela postojao izvor pitke vode. U vrijeme kada nije svaka kuća imala bunare, cijelo selo je išlo po vodu na “Zvirovšćinu”. Naznake su da izvor potječe još iz rimskog doba gdje je u rimskim kartama navedena “Živa voda”.

Na mjestu izvora izrađen je bunar sa strane mještana kojima je to bio jedini izvor pitke vode. Izvor im je uvelike pomagao u životnim obavezama. 5.rujna 1965. Godine desila se 3. Velika poplava koja je rezultirala prelijevanjem vode preko današnjeg parka dr. Stjepana Bratka.

Kasnijih godina taj dio pripao je zakonski pod Družbinec te su mještani na izvornom mjestu bunara sagradili park. Na inicijativu Družbinščana park je dobio ime upravo po spomenutom doktoru Stjepanu Bratku iako nikad službeno tako nije imenovan. Stjepan Bratko bio je ponosni Družbinščanin koji je izuzetno volio svoje rodno mjesto. Radio je kao dekan ekonomskog fakulteta, bio je podpredsjednik izvršnog vijeća bivše Jugoslavije, te jedno vrijeme direktor Koke. Izrazito je poštivao svoje selo stoga je park imenovan njemu u čast.

U današnje vrijeme u parku se još nalazi izvorni bunar te jezero kao simbol sela Družbinca.

- “U OŠ Petrijanec razgovaralo se o planovima i ulaganjima iduće godine u spomenuti park ali i o samoj povijesti izvora i jezera. Osim novog parka i rekonstrukcije izgraditi će se nova nadstrešnica – oltar simetričnim oblikom kao što je i prostor gdje nas očekuje nadstrešnica. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i prvih razgovora s mjesnim odborom Družbinec iduće ćemo godine krenuti u izgradnju trga u Družbincu” - rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Hvala učenicima OŠ Petrijanec na pozivu, slušanju i aktivnostima koje provode. – dodao je načelnik Posavec.