OPG Vukelić iz Lužana prvi u našoj županiji dobio Demeter, certifikat za biodinamičku proizvodnju

| 18.12.2023. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Agronomkinja Amalka Vukelić s obitelji se na hektar i više zemljišta bavi ekološkom i biodinamičkom proizvodnjom “zapostavljenog” voća, a svoja znanja putem savjetovanja i edukacija pruža i drugim poljoprivrednim proizvođačima zainteresiranim za ovu vrstu proizvodnje. Trenutačno su u fazi priprema za preradu tj. proizvodnju voćnih vina i desertnih voćnih octeva koja se koriste kao začini u visokoj kuhinji.

U Lužanu Biškupečkom, nedaleko Varaždina, na velikom imanju s hektar i više poljoprivrednog zemljišta živi četveročlana obitelj koja se već osam godina bavi ekološkom i tri godine biodinamičkom poljoprivredom. Nositeljica OPG-a Amalka Vukelić dobro je poznata na biodinamičkoj sceni u Hrvatskoj po svom radu u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu gdje je sedam godina bila stručna suradnica, ali i prvi suradnik Centra koji je počeo s proizvodnjom biodinamičkih pripravaka koji se koriste za gnojidbu tj. obogaćivanje tla vitalnim elementima potrebnim za uzgoj zdrave i prirodne hrane. OPG Vukelić također je prvi u Varaždinskoj županiji dobio Demeter, certifikat za biodinamičku proizvodnju.

Posjetivši je na njihovu imanju u Lužanu, Amalka nam je ispričala kako se uopće našla u ovoj poljoprivrednoj priči i to kao tipično gradsko dijete odraslo na zagrebačkoj Remizi, u obitelji koji se više od 30 godina bavi uzgojem jazavčara.

- Tako je zapravo počela moja ljubav prema životinjama i poljoprivredi te sam se odlučila za studij agronomije. Nakon diplome, nisam se vidjela u nekom uredskom poslu i sa suprugom Igorom, koji je iz Ivanca, malim djetetom i drugim koje je tada bilo na putu, 2011. godine smo se doselili u Lužan na imanje s kućom i zemljištem od 2.700 kvadrata zemljišta jer smo se željeli baviti poljoprivredom - govori naša suradnica koja je 2015. registrirala OPG te su uz pomoć poticaja za male poljoprivrednike dosad zasadili 1.500 grmova ribizla i 200 stabala dunja.

- Tih su godina, primjerice, svi išli u aroniju. Mnogi sade takve egzote, a na tržištu nedostaje udomaćenih ili autohtonih sorti poput ogrozda i joste. Zato smo se odlučili za uzgoj ribizla i dunje, a razmišljamo još i o uzgoju murve (duda) - kaže ona dodajući da ribizl, nakon berbe u lipnju, zasad prodaju direktno svojim stalnim kupcima, ali planiraju i preradu i to proizvodnju voćnih vina i desertnih voćnih octeva koji se koriste kao začini u visokoj kuhinji. Trenutačno su u fazi registracije prerade te se nadaju da bi početkom sljedeće godine mogli sve finalizirati. Radije su se odlučili za ovako specifičnu tržišnu nišu jer na taj način, ističe, mogu ići do vrhunske kvalitete proizvodnje...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...