Od deset prekograničnih projekta sa Slovenijom, čak četiri uz pomoć iz Međimurske županije!

| 26.2.2024. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Danas su u Ljubljani potpisani ugovori o sufinanciranju projekata odobrenih u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska do 2027. godine. Od deset projekata za cijelo prekogranično područje Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluje Međimurska županija, odnosno njezine ustanove, agencije i društva, što je novi dokaz o efikasnosti Međimurske županije kada je riječ o privlačenju sredstava iz europskih fondova.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je potencijal pograničnih projekata velik, te da ih Županija koristi kao vrijedan resurs za daljnji razvoj i snažnije povezivanje sa susjednim zemljama.

- Europska unija potiče razvoj upravo kroz jačanje i međusobno povezivanje regija, a mi smo na tom planu već ostvarili značajne rezultate i s Republikom Slovenijom i s Mađarskom. Novi ugovori otvaraju nova razvojna poglavlja u važnim područjima djelovanja, od zdravstva, te razvoja pčelarstva do energetske učinkovitosti i otpornosti na klimatske ekstreme - naglasio je župan Posavec u Ljubljani.

U Ljubljani su potpisani ugovori za projekt BEE(A)WARE, u kojem sudjeluje županijska ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda i u kojem je REDEA vodeći partner, vrijedan 1.028.114 eura, vezan uz nove investicije za naše pčelare. Zatim, za projekt PALI-CARE, vrijedan 860.074 eura, u kojem su partneri Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec, te kojim će se educirati medicinsko osoblje za razvoj palijativne medicine. MENEA je potpisala projekt I-PRODER, vrijedan 505.352 eura, vezan za energetsku učinkovitost u pograničnom području, a četvrti projekt je ODZIV, vrijedan 1.040.000 eura, u kojem sudjeluje Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, vezan za elementarne nepogode i efikasan odgovor na izazove koje donose.

Dodjela Ugovora Ljubljana 26

Ukupan iznos projekata u kojima su partneri ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije je 3.433.540 eura, uz 80-postotno sufinanciranje europskog fonda.

Županijske razvojne agencije REDEA i MENEA ponovo su dokazale zašto su vodeće u Hrvatskoj

- Po ovom pozivu, REDEA je pripremala tri projekta – BEE(A)WARE), u kojem smo vodeći partner, te PALI-CARE za Županijsku bolnicu Čakovec i projekt ODZIV, projekt u kojem u kojem su vodeći Slovenci, a mi i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec smo partneri. S obzirom da je riječ o 10 projekata za cijelo prekogranično područje Slovenija – Hrvatska, od kojih naše agencije sudjeluju u četiri, riječ o vrlo značajnom dosegu i visokoj razini efikasnosti - istaknula je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, te pojasnila da REDEA, u projektu važnom za očuvanje medonosnih pčela unutar ekosustava- Bee(a)ware – sudjeluje s 219.238 eura.

Projektom će se unaprijediti znanje i dosadašnje prakse o zaštiti i očuvanju divljih oprašivača i medonosne pčele na prekograničnom području korištenjem zajedničkih multidisciplinarnih i integriranih alata. Uvođenjem inovativnih rješenja i uključivanjem ciljnih skupina, koje podrazumijevaju stručne službe, udruge pčelara i poljoprivrednika, predstavnike regionalne i lokalne samouprave te javnosti, u strateške aktivnosti projekta, pridonijet će se sustavnom prikupljanju i razmjeni informacija i znanja uključenih partnerskih država.

Kada je riječ o projektu Odziv, dosezi će biti vidljivi u jačanju sposobnosti prekograničnog odaziva na prirodne nepogode i katastrofe, uz uključivanje ključnih dionika civilne zaštite – od vatrogasaca do Crvenog križa.

Delikatno područje palijativne zdravstvene skrbi, osnažit će projekt Pali-Care, u kojem će, uz Bolnicu Murska Sobota te NGO Hospic, sudjelovati Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec te osnažiti profesionalne timove razmjenom iskustava u pograničnom području. Konačni cilj je izrada zajedničkih održivih rješenja koja pridonose bolje organiziranoj palijativi.

Energetska učinkovitost

Za projekt I-PRODER predviđen je ukupan budžet od 505.352 eura, od čega Međimurska energetska agencija MENEA raspolaže sa 177.620 eura (uz 80 posto sufinanciranja iz europskog fonda), odnosno 35.524 eura je vlastitog doprinosa.

Dodjela Ugovora Ljubljana 1

- MENEA, Regionalna energetska agencija Sjever, Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje, te Lokalna energetska agencija za Pomurje, partneri su u ovom projektu posvećenom sprječavanju i suzbijanju energetskog siromaštva aktivnostima usmjerenim na poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima pograničnog područja - pojašnjava direktor MENEA-e Alen Višnjić, te dodaje da će se projekti rezultati odražavati u nižoj potrošnji energije i boljem iskorištenju endogenog potencijala lokalnih izvora energije te - u konačnici - manjoj emisiji ugljičnog dioksida.

Formirat će se i prekogranična mreža organizacija čija će dugoročna suradnja biti usmjerena na praćenje provedbe protokola te razvoja novih instrumenata u području rješavanja energetskog siromaštva.

Potpisivanju ugovora u Ljubljani, među ostalima, prisustvovali su državni tajnici u resornim ministarstvima Republike Slovenije i Republike Hrvatske, Marko Koprivc i Domagoj Mikulić te Aleš Mrkela iz odjela upravljanja u Ministarstvu za koheziju i regionalni razvoj Republike Slovenije, te naglasili da su ugovori donose snažniju povezanost dviju susjednih zemalja i veće razvojne dosege.