Ludbreg: Raste cijena gradskog vrtića, roditeljska davanja ostaju ista Foto: Martin Novosel

Ludbreg: Raste cijena gradskog vrtića, roditeljska davanja ostaju ista

vv | 12.1.2024. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U ludbreškim vrtićima uskoro će doći do korekcija cijena. Grad Ludbreg trenutno po pojedinom djetetu osigurava sredstva za sufinanciranje u iznosu od 163 eura mjesečno te je kao osnivač utvrdio ekonomsku cijenu boravka u Dječjem vrtiću Radost Ludbreg u iznosu od 243 eura po djetetu za djecu vrtićke dobi te 256 eura mjesečno po djetetu jasličke dobi.

S obzirom na povećanje troškova vrtića, a prvenstveno sredstava za plaće zaposlenih, zbog povećanja minimalne plaće te zakonskih izmjena vezano uz poreze i doprinose iz i na plaće zaposlenih, predloženo je povećanje sufinanciranja od strane Grada u iznosu od 30 eura za koliko raste i ekonomska cijena (ukupna mjesečna cijena vrtića po djetetu). Prijedlog odluke naći će se pred gradskim vijećnicima na sjednici u utorak, 16. siječnja.

- Ono što je važno za roditelje je da cijena njihovog djela financiranja ostaje ista što se tiče gradskog vrtića. Privatni vrtići će biti tretirani jednako, dakle sufinancirat će se također u iznosu od 193 eura, samo što privatni vrtići imaju slobodu sami određivati ekonomsku cijenu, pa onda cijena koju plaćaju roditelji ovisi o odluci vrtića - istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ponovimo, nova ekonomska cijena za boravak u Dječjem vrtiću Radost iznosit će 273 eura mjesečno po djetetu vrtićke dobi te 286 eura mjesečno po djetetu jasličke dobi. Razliku u financiranju pokrit će Grad Ludbreg stoga će cijena za roditelje ostati ista.

- Sav teret inflacije, poskupljenja i većih plaća preuzima Grad na sebe. Prošle godine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja radilo statistiku i došlo se do prosječne ekonomske cijene vrtića od gotovo 300 eura. Ona je u Ludbregu puno niža. Uvijek smo nastojali sačuvati najnižu moguću cijenu za roditelje u cijeloj toj priči - zaključuje gradonačelnik Bilić.