LAG Sjeverozapad na Špancirfestu: Istaknuli značaj lokalne proizvodnje

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.8.2018. u 19:29h | Objavljeno u Našim krajem

- Veseli me što je naš LAG i ove godine organizirao predstavljanje naših članova na Špancirfestu, najvećoj turističkoj priredbi na našem području. Ovakvom promocijom, koja je besplatna za članove LAG-a Sjeverozapad, nastojimo istaknuti sve naše razvojne specifičnosti na području 14 jedinica lokalne samouprave koje pokriva naš LAG. Na našem izložbenom prostoru na Franjevačkom trgu predstavljamo tako proizvode tradicijskog rukotvorstva, poljoprivredne proizvode, kulturne i turističke manifestacije, koje će, vjerujem, i ove godine pobuditi veliko zanimanje posjetitelja Špancirfesta - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad na konferenciji za novinare koja je danas, organizirana na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Predstavljeni su i natječaji LAG-a Sjeverozapad, posebice Tip operacije 6.3., koji je namijenjen razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te Tip operacije 7.4.1. za jedinice lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad kojim će se financirati društvena infrastruktura za lokalno stanovništvo.

- LAG jeuspješno proveo natječaj za Tip operacije 6.3., zahvaljujući kojem će bespovratna sredstva u iznosu od 15.000 eura dobiti 23 projekta malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s našeg područja. To je jedan od najvećih takvih projekata za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Varaždinskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj - naglasio je predsjednik LAG-a- Sjeverozapad.

Ovim, već tradicionalnim predstavljanjem svojih članova, Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad nastoji promovirati i primjere dobre prakse na području ruralnog razvoja te istaknuti važnost lokalne proizvodnje.

- Ovakvim prezentacijama nastojimo ukazati na važnost i značaj poljoprivredne proizvodnje, ne bi li tako potaknuli, prvenstveno mlade, da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Željeli smo pokazati kako naši poljoprivredni proizvođači, ali i drugi dionici ruralnog razvoja, a tu prije svih mislim na udruge civilnog društva, ali i gospodarske subjekte i jedinice lokalne samouprave, u našem LAG- u imaju pouzdanog partnera u poticanju održivog razvoja u ruralnom prostoru - poručio je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, na predstavljanju koja je održano ispred izložbenih kućica LAG-a.