IVONJSKI FAŠINK Ulicama grada pjevalo i plesalo 400-tinjak maškara iz Hrvatske i Slovenije

| 4.2.2024. u 09:45h | Objavljeno u Našim krajem

Četiristotinjak maškara iz petnaest fašničkih skupina, predvođenih organizatorom i domaćinom, Društvom prijatelja narodnih običaja Maska, preuzelo je u subotu, 3. veljače, ključeve grada i proglasilo u Ivancu Fašničku republiku.

Impozantni ključ, simbol fašničke vlasti, maškarimaje tijekom središnjeg programa na gradskoj špici uručio zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić. 

Ove godine na Ivonjski su fašink stigle maskirane skupine iz Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije, a već tradicionalno pristigle su i gostujuće skupine iz Slovenije, što manifestaciji daje međunarodni karakter.

Šarenim, veselim i glasnim fašničkim defileom ulicama grada prošetale su i zaplesale maskirane skupine iz Cestice, Vinice,  Prepuštovca, Vidovca, Murskog Središća, Leskovca, Novog Sela na Dravi, Kidričeva Kvitrovca, Turčišća, Štefanca te Videma.

Mašte nije nedostajalo pa je okupljeno mnoštvo građana moglo pogledati kostime babice i dedeka, gomila, coprnica, letećih medvjedića, planeta, leptira, kurenta, Meksikanaca, demona, kuharica, navijačica, krava i ovca, ali i vila i vilenjaka, no bile su tu i druge dopadljive maske.

Ivonjski fašink završen je paljenjem fašnika – krivca za sve nevolje u protekloj godini, a s obzirom na buku, veselje i dobre želje koje su u Ivanec donijele maškare, dolazi nam lijepo vrijeme, smijeh i veselje.

Program su vodili Marijan Gotal – Cican i Goran Friščić.

Pokrovitelj Fašnika je, već tradicionalno, Grad Ivanec, a supokrovitelj je Turistička zajednica grada Ivanca.

Označeno u