Ivanečkim DVD-ovima stigla zaštitna oprema za tehničke i strukturne intervencije Foto: Grad Ivanec

Ivanečkim DVD-ovima stigla zaštitna oprema za tehničke i strukturne intervencije

Varaždinske vijesti | 14.7.2023. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

DVD-ovima s područja grada Ivanca ovih je dana stigla nova oprema vrijedna 13.500 eura.

Opremu je iz gradskog proračuna financirao Grad Ivanec, a sukladno iskazanim i definiram potrebama svakog DVD-a pa je tako nabavljena upravo ona oprema koja je najpotrebnija pojedinom Društvu. Njih je na području grada Ivanca šest, a to su DVD Ivanec, Radovan, Margečan, Salinovec, Gačice i Bedenec.

Nabavljena je zaštitna oprema za tehničke intervencije, kao i za strukturne intervencije, koje su zahtjevnije i opasnije. Ove su godine kupljeni opasači, kacige, lampe, rukavice, radne uniforme, čizme, naprtnjače za gašenje požara te jača pumpa koja se već koristila, a uz pomoć nje je vrijeme intervencije značajno kraće.

vatrogasci_ivanec_12072023_2.jpg

- Radi se o opremi koja je potrošna, a nama je dosta toga uništeno i sad kada su područje grada Ivanca pogodile poplave. Također, i minuli potresi pokazali su da nam trebaju bolji i sigurniji opasači i oprema. Važno je istaknuti da je oprema za sva društva jednoobrazna, odnosno svi dobivaju jednaku kvalitetu i nabavlja se po definiranim zajedničkim standardima, a sigurnost vatrogasaca ostaje na prvom mjestu – istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Ivanca Ivan Putarek.

Primopredaji opreme prisustvovao je i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Ivanca Zdenko Đuras, koji je, zahvalivši Gradu Ivancu, istaknuo važnost dobrovoljnih vatrogasnih društava. Napomenuo je da će ona uvijek morati postojati, bez obzira na profesionalne vatrogasne postrojbe, te da sigurnost mora uvijek biti važnija od zidova i infrastrukture.

Novu opremu kod primopredaje je razgledao i zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite.

- Raduje me što je kupljena upravo oprema jer sigurnost vatrogasaca ključan je faktor. Sigurnost vatrogasaca ulaganje je i u budućnost, a to je i jedan od faktora da privučemo mlade ovom plemenitom pozivu. Naime, kako bi se razvijao interes za dobrovoljno vatrogastvo nužno je osigurati i znati da je vatrogasac na intervenciji siguran – rekao je M. Friščić pred okupljenim vatrogascima.

Grad Ivanec u svojem proračunu za redovitu djelatnost vatrogasaca izdvaja gotovo 120.000 eura, a redovito se ulaže i u vatrogasne objekte, vozila i opremu pa su tako ove godine osigurana i sredstva za vatrogasne garaže u Salinovcu i Radovanu, a za ivanečki DVD stižu ljestve.

Ukupno ulaganja Grada Ivanca u vatrogastvo kontinuirano rastu, a ove godine planirano je 318.000 eura.

vatrogasci_ivanec_12072023_1.jpg