GRAD LUDBREG Održane edukacije o korištenju interneta i informatičke pismenosti

Varaždinske vijesti | 28.9.2023. u 16:25h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, pri samom je kraju s provedbom projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, čime će za utvrđenih 7.741 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

U sklopu projekta danas su održane i edukacije o korištenju interneta i informatičke pismenosti. Edukacija se sastojala od dva dijela, prva je bila o korištenju interneta za osobe starije životne dobi i umirovljenike, a drugi dio je za povećanje informatičke pismenosti za mlade i nezaposlene osobe radi stjecanja informatičkih vještina i znanja u svrhu povećanja zapošljivosti.

Održavanje edukacije doprinijet će smanjenju digitalnog jaza, povećanom korištenju e-usluga koje olakšavaju život građana, steći će se uvjeti za prekvalifikacije onih građana koji žele raditi odnosno nastaviti raditi te će se generalno postići njihova bolja uključenost u zajednicu.

- Za nas je ovo iznimno važan projekt i ponosni smo što ćemo ga prvi u Hrvatskoj privesti kraju. Ovim projektom omogućujemo mladima da mogu raditi od kuće, osnivati tvrtke koje ovise o brzini interneta, odnosno prijenosu podataka, a s druge strane omogućuje svima nama da koristimo svo ove suvremene sadržaje i blagodati. Drago mi je da se ovo zgodno poklopilo s Međunarodnim danom starijih osoba, jer i vi ste na internetu, korisnici ste društvenih mreža koje su vam važne jer vam omogućavaju komunikaciju s djecom i prijateljima - rekao je gradonačelnik Bilić.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na Ludbrega i susjednih općina više od 35 milijuna kuna.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

-Demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju digitalizacije postati demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju - poručio je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.