Gospodarska škola Čakovec proslavila 30. obljetnicu djelovanja u znaku uspjeha svojih učenika

vv | 19.3.2024. u 07:57h | Objavljeno u Našim krajem

Gospodarska škola Čakovec danas je proslavila svoj dan u znaku 30. obljetnice djelovanja prigodnom svečanošću i  priredbom u kojoj je učenicima dana prilika da pokažu stečene vještine, a mladi su tu priliku dobro iskoristili na ponos svojih profesora i nastavnika.

Djelatnicima ustanove i učenicima mnogo uspjeha u prenošenju i stjecanju znanja i u naredih 30 godina, poželio je župan Međimurske županije Matija Posavec:

- Drago mi je što danas ovdje susrećem i dio mojih negdašnjih profesora koji sada rade u ovoj školi, i želim vam svima zahvaliti na doprinosu kojim obogaćujete zajednicu. Vaš doprinos je toliki da se njime uistinu možete pohvaliti: od organizacije škole do kreativnosti učenika koja je nebrojeno puta i nagrađivana na natjecanjima. Gospodarska škola Čakovec važna je srednjoškolska ustanova na našem području i njezina se uloga ogleda u kvaliteti budućeg kadra koji obrazujete, a u Županiji ćete uvijek imati podršku. Ostavljate trag i na tome vam čestitam te želim da i u narednih 30 godina, s novim generacijama nižete nove uspjehe - rekao je župan, te podsjetio koliko su kreativnosti i vještine učenici ove Škole pokazali uređujući prošle godine željezničku postaju Buzovec, kao i  neke odjele u Županijskoj bolnici Čakovec. Tijekom zadnjih godina uloženo je u popravak plastenika te u opremanje učionica za praktičnu nastavu, a ove godine slijedi i nabava strojeva za krojački i cvjećarski kabinet. Projektna dokumentacija za energetsku obnovu školske zgrade je spremna, te se čeka suglasnost resornog Ministarstva.

Ravnateljica Gospodarske škole Čakovec Vesna Stunković srdačno je pozdravila uzvanike, istaknuvši da ustanova raste iz godine u godine, kako kvalitetom programa, tako i uspjesima učenika, te zahvalila županu Posavcu i Županiji na podršci i praćenju potreba Škole.

- Gospodarska škola Čakovec osnovana je odlukom Skupštine Međimurske županije, donesenoj 5. listopada 1993. godine te rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 18. ožujka 1994. godine. U tu prvu školsku godinu, ušli smo sa 275 učenika u osam razrednih odjela,  te s 13 djelatnika, no nastava se odvija na više lokacija. Svoj puni razvojni zamah Škola dobiva 2005. godine kada useljavamo u novu zgradu - podsjetila je ravnateljica.

- Ovu školsku godinu počeli smo s 360 učenika u 25 razrednih odjela.  Naši nastavnici stalno se usavršavaju u mentore i savjetnike, a učenici nižu uspjehe, te ćemo u svibnju imati svoje predstavnike u čitavom nizu područja na natjecanjima državne razine. Ponosni smo što će naša bivša učenica Lea Paska u rujnu predstavljati Hrvatsku na natjecanju u strukovnim vještinama u Lyonu, gdje će se natjecati u kategoriji cvjetnih dekoracija. Prije nekoliko dana učenica Antonija Foder osvojila je u Zagrebu drugo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji vjenčanih frizura - rekla je Vesna Stunković, te naglasila da se učenici Gospodarske škole Čakovec aktivno uključuju u humanitarne i volonterske akcije u našoj zajednici, te da im je iznimno važna suradnja s obrtnicima i poduzetnicima kako bi obrazovanje zaokružili kvalitetnom praksom. U tom smislu, uz pomoć Međimurske županije, Gospodarska škola Čakovec ostvaruje uspješnu suradnju s Županijskom gospodarskom komorom te Obrtničkom komorom Međimurja.

Riječ je o strukovnoj školi u kojoj se za život i tržište rada mladi pripremaju u obrazovnim područjima vezanima uz poljoprivredu i prehrana (cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, pomoćni cvjećar, pomoćni vrtlar), zatim području prometa i logistike (tehničar cestovnog prometa i vozač motornog vozila), tekstilne industrije (modni tehničar, krojač, obućar i pomoćni krojač), te području uslužnih djelatnosti tj. za zvanja frizera, kozmetičara, pedikera i pismoslikara.

Ne prođe niti jedna školska godina da se učenici ne istaknu u nekom od obrazovnih područja na najvišim razinama natjecanja

Školu trenutno pohađa 360 učenika u 25 razrednih odjela, a o kvaliteti nastave svjedoči i nagrada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolju školu u Hrvatskoj u području strukovnog obrazovanja te Erasmus plus povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Školi je dodijeljena i nagrada Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Šegrt Hlapić za najbolju strukovnu školu u Hrvatskoj u 2021. godini.

Učenici koji se obrazuju za zvanja vezana uz poljoprivredu, imaju priliku stručnu praksu provoditi na parceli u Mihovljanu gdje uzgajaju voće i povrće te proizvode prirodne sokove, a lokacija je iznimno cijenjena među kupcima njihovih proizvoda.

Svečanosti je, uz brojne druge uzvanike, te ravnatelje drugih srednjih škola iz našega kraja, prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Nives Kolarić Strah, a u bogatom prigodnom programu posvećenom jubileju Gospodarske škole Čakovec, nastupili su brojni učenici s retrospektivnom modnom revijom, dramskim komadom te glazbenom točkom.