FOTO Viničanci okupirali Slatnjak: trs je "kršten", radovi u goricama mogu početi! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Viničanci okupirali Slatnjak: trs je "kršten", radovi u goricama mogu početi!

IHR/Varaždinske vijesti | 20.1.2024. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Veselo je danas bilo i u viničkom vinogorju, gdje je obilježeno Vincekovo.

Brojni vinogradari i ljubitelji dobre kapljice okupili su se u vinogradu Roka Kovačića na Slatnjaku, gdje je održano tradicionalna proslava početka vinogradarske godine rezidbom i "krštenjem” trsa. Ceremoniju je predvodio vinički župnik Valent Posavec. Domaćin, Roko Kovačić, zadovoljan je proteklom vinogradarskom godinom, s obzirom na vremenske prilike.

- Sve ovisi o tome koliko se tko posvetio vinogradu. Mislim da su ove godine bolja vina, tako da sam u konačnici zadovoljan s dobivenom kvalitetom - rekao je domaćin, član Udruge vinogradara Vinea, koji se vinarstvom bavi zadnjih osam godina.

Ljubav prema vinima zasad mu je hobi, kaže, no danas sutra možda će se time i profesionalno baviti.

- Proizvodim sedam vrsta vina, od sivog, bijelog, crnog Pinota do rajskog rizlinga i graševine. Imam stalne kupce, a ove godine planiram vina buteljirati, tako da ću njima opskrbljivati i restorane - otkrio je domaćin.

Stjepan Kovačić, predsjednik Udruge vinogradara Vinea Vinica, u čijoj organizaciji je i ove godine organizirana veselica uz pokroviteljstvo Općine, istaknuo je kako je obilježavanje blagdana sv. Vinka u viničkom kraju tradicija. Posebnost je u tome što se svake godine veselica organizira u vinogradima članova udruge, te se već nekoliko godina unaprijed rezervira domaćinstvo.

- Nema tu nikakve sile, članovi se sami prijavljuju za domaćinstvo - ističe Kovačić i dodaje kako svi već znaju kako su vina s viničkog vinogorja jako dobra i kvalitetna.

Druženje na Slatnjaku uz Vincekovo nisu zaobišle ni domaće delicije. Gosti su uživali u pogačicama s čvarcima, makovnjači, orehnjači i gulašu, a nije nedostajalo ni dobre kapljice.

Kako je bilo na Vincekovom na Slatnjaku pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.