HAVC: Zašto nije prošao razvoj scenarija dugometražnog igranog filma Kerekeša

VV | 25.7.2023. u 10:29h | Objavljeno u Društvo

Zašto Hrvatsko audiovizualno vijeće neće sufinancirati razvoj scenarija novog dugometražnog igranog filma Teatra Kerekesh? Na to su ukazali Ljubo i Jan Kerekeš, a HAVC nam je dao i pojašnjenje.

HAVC, kako ukazuju, usvaja odluku o raspodjeli sredstava za područja obuhvaćena javnim pozivom, i to na prijedlog Umjetničkog vijeća, odnosno umjetničkih savjetnika, točnije u ovom slučaju za dugometražni igrani film. Umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film su Višnja Pentić, Dean Šoša i Juraj Lerotić.

Umjetnički savjetnici AV vijeću, u roku od 15 radnih dana od objave rezultata Javnih poziva, dostavljaju recenzije odbijenih projekata.

- Rezultat Javnog poziva za razvoj scenarija dugometražnog igranog filma, na koji se prijavio gospodin Kerekeš, objavljen je 14. srpnja, te je od njega, do 21. srpnja, prošlo pet radnih dana. Recenzije su, tako, još u izradi, napominju.

Naglašavaju da nije ni najmanje neobično da projekti, odnosno scenariji, ne prolaze "isprve".

- Jednom kada prime recenziju, na prijavitelju je odluka hoće li uvažiti konstruktivne opaske umjetničkih savjetnika te se prijaviti s prekrojenim scenarijem na neki od idućih rokova istog Javnog poziva. Drugi rok Javnog poziva za razvoj scenarija dugometražnog igranog filma je 13. rujna, ukazuju.

Kako posebno naglašavaju, Hrvatski audiovizualni centar svjestan je i svesrdno podržava kino uspjeh posljednjeg filma Ljubomira Kerekeša, Marginalci, koji je bio najgledaniji hrvatski naslov u 2022. godini, s 46,333 gledatelja (prema podacima distributera, objavljenima na stranici BoxOffice.hr) te istinski priželjkuje isti uspjeh s idućim filmom gospodinu Kerekešu, kao i svim domaćim autorima.