AVANTURA ŽIVOTA Varaždinka Patricia Lacković biciklom se zaputila do jadranske obale Foto: Privatni album

AVANTURA ŽIVOTA Varaždinka Patricia Lacković biciklom se zaputila do jadranske obale

Patricia Lacković/M.N. | 28.8.2023. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Već dugo vremena je Varaždinku Patriciju Lacković počela privlačiti ideja da se biciklom otisne do mora iz Varaždina.

Prvotno je bila premlada i njeni roditelji nisu podržavali tu ideju jer je to dalek put, opasno je i nije imala s kime. Nakon toga je radila za vrijeme ljetne sezone pa nije imala vremena, pa je putovala svijetom i tada nije razmišljala o tome, ali valjda sve dođe u svoje vrijeme i konačno je ovog ljeta ostvarila svoj dugogodišnji san.

- Pokušala sam skupiti ekipu, no kako to često biva, bilo je više zainteresiranih, ali na kraju je svima nešto iskrsnulo. Srećom, jedan prijatelj ipak nije odustao i uputili smo se u tu pustolovinu. Naravno da smo bili upozoreni da će nas sve boljeti, da nije pametno itd., no s godinama sam naučila da treba uvijek slušati druge, ali ipak napraviti po svom - istaknula je Lacković.

Lacković naravno upozorava da je priprema najvažnija uoči ovakvog puta. Treba se dobro provjeriti bicikl, kupiti dodatna oprema, sa sobom nositi dodatnu zračnicu, ručnu pumpu, pribor za krpanje guma, njen prijatelj je imao i razne alate, ali srećom, nije im trebalo. Pakiranje za ovakav put je specifično, pa su uzeli samo ono što im je zaista bilo potrebno, a upozorava da je manje svakako više jer će se svaka dodatna kila osjećati, pogotovo na svakoj uzbrdici.

- Krenuli smo iz Varaždina oko 5 sati ujutro, dok se polako danilo. Volim biciklirati i sve je bilo super dok sunce nije upržilo i dok nisu došle prve uzbrdice, ali malo pauze, dobri vidikovci, pa uživanje u spustu i odmah je bolje. Prvi dan cilj nam je bilo doći do Samobora jer smo imali dogovoren smještaj kod prijateljice. Putem smo stajali na benzinskoj radi wc-a ili vode, na fora mjestima za malo odmora, na ručku i na kavici s prijateljima i naravno tu i tamo za ovjekovječiti neke poglede i trenutke. Već prvi dan, pogotovo nakon duže pauze, lijepo su se osjetile upale i više nije bio užitak sjediti na bicu, ali brzo se privikneš i samo klačiš dalje. Često nema odvojene trake za bicikle pa treba biti jako oprezan, pogotovo na brzim cestama. Malo smo zalutali kad smo tražili skelu na Savi, a malo smo bili i u utrci s vremenom! Srećom, stigli smo taman prije kiše - opisala je početak svog puta.

Prvog dana su odvozili 95 km, a prošli su relaciju Varaždin, Jalkovec, Poljana Biškupečka, Beretinec, Ledinec, Završje, Podbelsko, Podrute, Budinščina, Konjščina, Bedekovčina, Špičkovina, Zabok, Zaprešić, Skela Medsave i Samobor.

Kako je bilo na ostatku puta i s kakvim se strahovima, fizičkim naporima i izazovima susrela, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...