ŽIVOT PRED EKRANIMA Slobodno vrijeme mladi provode na – internetu Foto: Pexels/ilustracija

ŽIVOT PRED EKRANIMA Slobodno vrijeme mladi provode na – internetu

| 11.12.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Moderno je društvo do te mjere osiromašilo dječje igranje da se danas mnoga djeca ni ne znaju igrati bez "uređaja", ukazuju iz HZJZ-a

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, a osim droge, alkohola i pušenja, kod mladih je sve prisutniji i problem ovisnosti o internetu.

- Ponašajne ovisnosti predstavljaju novi izazov za sve koji se bave mladima. Ovisnost se razvija iz ponašanja koja iz navike prelaze u ponavljajuće i primoravajuće, odnosno u ovisničko ponašanje (npr. pretjerano provođenje vremena u online okruženju, provjeravanje društvenih mreža, online kupovina, igranje video igara, patološko kockanje, online klađenje) - ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svakodnevni život danas je nezamisliv bez upotrebe interneta, koji je donio brojne prednosti u raznim situacijama - od komunikacije, kupnje i plaćanja računa do praćenja nastave i rada na daljinu, čime je ujedno smanjena potreba za odlaskom u prodavaonice, banke, škole, radne organizacije ili na druga javna mjesta.

No, iz HZJZ-a ukazuju da se osobe sve duljim korištenjem interneta socijalno izoliraju, tjelesno i mentalno iscrpljuju, što se naravno odražava na obiteljskom, socijalnom, školskom ili radnom funkcioniranju, a to na kraju može rezultirati potpunom psihičkim nefunkcioniranjem.

Već su podaci Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima (ESPAD), provedenog 2019. godine, pokazali da 92% 16-godišnjaka u Hrvatskoj svakodnevno provodi vrijeme na internetu te da je u značajnoj mjeri online komunikacija preuzela dominaciju u odnosu na klasične oblike.

Koliko vremena mladi provode u online komunikaciji, jesu li djeca danas zaboravila igrati se bez "uređaja" te koliko je kompulzivna uporaba interneta povezana s depresivnim simptomima, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...