Uz 30. obljetnicu razmjene 1100 zarobljenika: "Kada sam vidio naše policajce, Varaždince, bio sam presretan" Foto: Viktor Hranić

Uz 30. obljetnicu razmjene 1100 zarobljenika: "Kada sam vidio naše policajce, Varaždince, bio sam presretan"

IHR/Varaždinske vijesti | 13.12.2021. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Na dan, 10. prosinca 1991. godine, prije punih 30 godina, obavljena je najveća razmjena ratnih zarobljenika u hrvatskoj povijesti. Uspješno je iz srpskih koncentracijskih logora “izvučeno” 1100 zarobljenika, a tome su prethodili mučni i teški pregovori s generalom Andrijom Rašetom u Zagrebu, koje je vodio predjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, u to vrijeme pomoćnik ministra obrane i varaždinski gradonačelnik.

Upravo je on, po nalogu tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, vodio pregovore. Danas, 30 godina kasnije, Adanić se još uvijek živo sjeća svih okolnosti razmjene i detalja pregovora s čovjekom za kojeg je znao da razara našu zemlju i ubija ljude.

- Uspjeli smo razmijeniti 1100 ratnih zarobljenika i od tog broja, razmijenjena su i 104 varaždinska policajca koja su branili Vukovar, a koji su nakon pada završili u srpskim koncentracijskim logorima - prisjetio se Adanić.

Jedan od glavnih problema tijekom same razmjene je bio taj što se ona obavljala na teritoriju koji je u to vrijeme bio pod kontrolom JNA i četnika.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u