USKRSNI PONEDJELJAK "Bol, patnja i muka nemaju zadnju riječ u našim životima"

VV | 1.4.2024. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Uskrsni je ponedjeljak. Svetkovina koja se slavi dan nakon Uskrsa. Crkva se danas spominje uskrslog Krista, njegova puta u Emaus i prvog susreta s učenicima koji su ga, prema Evanđelju, prepoznali tek kada je lomio kruh.

O važnosti i značenju svetkovine Uskrsnog ponedjeljka za HRT je govorio jedan od omiljenih varaždinskih svećenika i kolumnist Varaždinskih vijesti vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana.

- Uskrsni ponedjeljak nije ništa drugo, nego Uskrs nositi u svoj život. Danas evanđelist Matej govori o Isusovu ukazanju ili pokazivanju uskrslog Gospodina ženama koje su došle na prazan grob. Govori im da se ne boje i da ustraju u svemu onome lijepome i životnome, rekao je vlč. Ivica Cujzek, ispred Crkve Dobrog Pastira u Varaždinu.

S druge strane, kako kaže, "evanđelist Luka govori o učenicima na putu u Emaus koji su Spasitelja prepoznali u lomljenju kruha".

- Zato Uskrsni ponedjeljak nije ništa drugo nego poziv vjernicima da otajstvo Uskrsa nose dalje u borbe života, kazao je. Pojasnio je kako se uz ovaj dan veže prijateljstvo, čestitanje i radost Uskrsa koja se prenosi prijateljima i obitelji.

- Uskrsni ponedjeljak pun je ljepote i zajedništva. Vjerujem da je Uskrs dotaknuo naše živote. U onom smislu onih koji radosno žive svoj život i nemaju neke poteškoće, ali osobito one koji su možda ovaj Uskrs proživljavali kalvariju svoga života. Uskrs je blagdan nade koji nam govori da bol, patnja i muka nemaju zadnju riječ u našim životima nego radost uskrsnoga jutra, zaključio je.