Udruga pivara Sjever: Sve je više manjih proizvođača koji pivu proizvode čak i kod kuće

Napisao/la: -

Proizvodnja piva više nije samo konfekcija, odnosno njome se ne bave samo velike industrije. Sve više je manjih proizvođača, koji pivu proizvode u manjim, majstorskim pivovarama, pa čak i kod kuće. Dokaz potonjem je i Udruga pivara Sjever (UPS), koja okuplja četrdesetak proizvođača pive s područja Novog Marofa, Varaždina, Čakovca i Ludbrega.

- Sve je krenulo od foruma pivarstvo.info. Svi smo se tamo prvo registrirali i našli. Nakon nekog vremena počela se i craft scena malo više razvijati pa se i više ljudi počelo informirati o tome kako se kuha piva i polako smo se počeli okupljati - veli nam Vjeran Blažeka, strastveni pivar i predsjednik Udruge UPS, koja je osnovana u siječnju s ciljem promocije kućnog pivarstva, promicanje i širenje znanja i vještina vezanih uz kulturu izrade piva, kao i okupljanje kućnih pivara i organiziranje pivarskih druženja.

Jedan od ciljeva Udruge je i posjeta što više homebrew natjecanja koja su na razini cijele Hrvatske, ali i šire. Ipak, najvažniji razlog okupljanja su ipak sirovine za pivo.

- Sirovine su dosta skupe i dosta je teško dobiti kvalitetnu sirovinu, pa smo se mi udružili i izravno se spojili s proizvođačima da dobijemo povoljniju cijenu i bolju kvalitetu hmelja. Hmelj nam je najvažniji er slad se može naći kvalitetan, ali hmelj već malo teže. Za sada u Hrvatskoj još nitko ne proizvodi hmelj, tako da nemamo domaćeg proizvođača te sirovine, nego uzimamo od slovenskog proizvođača HopSi, koji je i glavni sponzor naše Udruge - veli Blažeka.

Budući da je hmelj najvažniji sastojak pive, a kao Udruga dosta su usredotočeni na natjecanja, uvijek traže najkvalitetniji.

- Kad se radi o hmelju, zna se dogoditi da berbe nisu jednake kvalitete pa jedna godina zna biti odlične kvalitete, a druge ipak malo manje. Mi najviše koristimo američke hmeljeve jer su nam oni nekako najzanimljiviji. Ovisno o kvaliteti berbe, ovisi i naše pivo, a nama su najvažnije arome iz tih hmeljeva tako da mora biti svježi. Zna se dogoditi da se hmelj krivo skladišti i odmah pada njegova kvaliteta - ukazuje Blažeka.

            Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.