Ravnateljica Doma za starije i nemoćne Varaždin: Kapacitet nam je premali

V.V. | 16.12.2016. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Svečanim programom dana 15. prosinca 2016. godine Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježio je 37. godišnjicu postojanja Doma prigodnim božićnim programom za korisnike Doma, Dnevnog centra te goste i prijatelje. 

Gradonačelnik Goran Habuš prigodnim govorom pozdravio je korisnike Doma te najavio kako će Grad posljednjim ovogodišnjim rebalansom Proračuna osigurati sredstva u iznosu od 160 tisuća kuna za uređenje i opremanje odjela za korisnike oboljele od Alzheimerove bolesti.

Prema riječima ravnateljice Tamare Ljubić, ustanova ima 360 korisnika, od čega je 150 korisnika na odjelu pojačane njege.

- To je premalo pa je lista čekanja iznimno velika. Više od 1400 žitelja Varaždinske županije očekuje mjesto u našem Domu, pa da imamo i još tri takva Doma ne bi nam bilo dovoljno da udovoljimo svim zahtjevima. Dom je otvoren 1979. godine na sam Badnjak. Bilo je 242 ležaja i nekoliko korisnika, no potražnja je za smještajem porasla pa su tako 1989. godine otvorena i depadansa, a 2007. godine u Domu je otvoreni Dnevni centar te se tako počela provoditi vaninstitualizacija ili prilagođavanje korisnika na ovaj vid smještaja. Oko 104 zaposlenika skrbi za naše korisnike, ali to nije dovoljno i zbog profesionalnih oboljenja zbog rada s teško pokretnima, pa bi nas trebalo biti puno više - kazala je ravnateljica.

Ravnateljica je također napomenula da se na Dom dugo čeka, a krucijalni problem je da svi korisnici imaju potrebu na kraju za odjelom pojačane njege pa nitko izvana ne može dobiti mjesto.

Zato apeliraju na sve koji mogu pomoći da se otvori dom sa još dvadesetak ili tridesetak ležaja kako bi se moglo izaći u susret i drugima.

U domu društveni život je na iznimno visokoj razini, od recitacija i pjesnika, do standardnih plesova, ručnih radova, domskog zbora i ansambla Orff za muzikoterapiju.

Nakon riječi dobrodošlice program je nastavljen izvedbama korisnika Doma koji su članovi domskog pjevačkog zbora, senior ansambla ORFF i literarno dramske sekcije.

Gostujući glazbenici- pjevači bili su članovi Etno duo sastava Goga & Željko, folklorna skupina Kluba za starije Varaždin te članovi Bemian benda Ana i Miroslav Betlehem.

Nakon programa otvorena je tradicionalna godišnja Izložbu ručnih radova korisnika, radnika i prijatelja Doma koja traje od 15. prosinca 2016. godine do 19. prosinca 2016. godine od 10 do 16 sati.