Posavec: "Šteta ima, ali obranili smo većinu kuća, isplatilo se ulaganje u nasipe" Foto: Međimurska županija

Posavec: "Šteta ima, ali obranili smo većinu kuća, isplatilo se ulaganje u nasipe"

VV | 10.8.2023. u 20:36h | Objavljeno u Aktualno

- Unatoč povijesno visokom vodostaju i protocima rijeke Mure i Drave, u Međimurskoj županiji nisu zabilježene ugroze prema stanovništvu ili pak značajne štete na obiteljskim i gospodarskim objektima, što je još samo jedan pokazatelj kako se pravilno i stručno postupa u izvanrednim događajima - istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je međimurski župan Matija Posavec zahvalio svim službama Civilne zaštite na spremnosti koju su pokazali proteklog vikenda u pomoći prilikom poplave koja je pogodila najsjeverniju hrvatsku županiju.

Mura je u ponedjeljak, 7. kolovoza u 5 sati ujutro srušila rekordni vodostaj iz 2014. godine, te je narasla na 543 centimetara, s protokom od 1417 m³/s. Također, i na rijeci Dravi je u ponedjeljak u 20 sati izmjeren najveći vodostaj od 550 centimetara.

Zahvala-svim-sluzbama-Civilne-zastite-na-spremnosti-1.jpg

- Šteta ima, no kuće, imovina, ali i gospodarske zgrade u velikoj su mjeri obranjene te će se štete na poljima sanirati. Pokazalo se da ovaj sustav izgradnje i višegodišnje ulaganje u nasipe te održavanje kanala u Međimurskoj županiji opravdava svoju svrhu. Da toga nije bilo, štete koje bi trebalo sanirati bile bi puno veće i one bi se trebale sanirati iz državnog proračuna - rekao je župan Posavec.

Direktoru VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo rekao je kako su apsolutno svi u tom vodnogospodarskom odjelu bili angažirani u obrani od poplave.

- Naša zadaća je braniti sva materijalna dobra – zdravlje i živote ljudi, postoje štete, ali ono što je najvažnije nitko od ljudi nije stradao u ovoj poplavi - rekao je te istaknuo kako se u ovom trenutku ulaže 3,7 milijuna eura u izgradnju novog nasipa u Pušćinama, te da je izdana građevinska dozvola za nastavak gradnje nasipa prema Gornjem Hrašćanu duljine 2,5 kilometara, nakon čega će svi stanovnici Općine Nedelišće biti mirniji i sigurniji.

Zahvala-svim-sluzbama-Civilne-zastite-na-spremnosti-6.jpg

Na terenu su bile angažirane sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite, od čega više od 300 vatrogasaca koji su uz brojne volontere i mještane bili na pomoći svim građanima. Svima njima na trudu zahvalio se načelnik Svetog Martina na Muri Martin Srša.

- Svaka grančica i svako stablo koje je nosila nabujala Mura iz Austrije i Slovenije, uz najveći vodostaj u povijesti prvo je ušlo na područje općine Sveti Martin na Muri. Bez ovakve sinergije i suradnje na višim instancama, županijske vlasti ne bi mogle sačuvati ovaj prostor od nadiranja vode - ustvrdio je.

Zahvala-svim-sluzbama-Civilne-zastite-na-spremnosti-9.jpg