Osnivanje tvrtki online, kao i prijedlozi za upise u zemljišne knjige i izdavanje izvadaka

vv | 31.1.2022. u 18:09h | Objavljeno u Aktualno

Zvijezdana Rauš-Klier, javni bilježnik iz Varaždina, dobila je novi mandat predsjednice Hrvatske javnobilježničke komore z razdoblje od 2022. do 2025. godine prema ukupnom broju glasova nazočnih na X. Izbornoj skupština tijekom koje su izabrana i upravljačka tijela u trogodišnjem mandatu.

Za članove Upravnog odbora HJK izabrani su Konstantin Dika, javni bilježnik iz Krapine, Mladen Ježek, javni bilježnik iz Zagreba, Renata Kutija Kušpilić, javni bilježnik iz Zagreba, Lana Mihinjač, javni bilježnik iz Varaždina, Natalija Stojanović, javni bilježnik iz Siska, Nada Kemec, javni bilježnik iz Slavonskom Broda, Aleksandra Micelli, javni bilježnik iz Novigrada, Vesna Šeškar, javni bilježnik iz Čavli, Teo Karabotić-Milovac, javni bilježnik iz Splita, Anđelko Stanić, javni bilježnik iz Dubrovnika, te mr.sc. Ante Šuško, javni bilježnik iz Splita.

Za članove Nadzornog odbora HJK imenovani su Mirjana Borić, javni bilježnik iz Osijeka, Luce Bronzan, javni bilježnik iz Dubrovnika i Ivan Kristić, javni bilježnik iz Vrgorca

Uoči izborne skupštine održane prošle subote u Westinu, Rauš-Klier osvrnula se na zadaće koji su pred HJK, pri čemu je posebno naglasila da digitalizacijom treba doći do bržih javnobilježničkih usluga. Tako je, uz ostalo, najavila da će se prijedlozi za upise u zemljišne knjige i izdavanje izvadaka rješavati elektroničkim putem, što bi trebalo rasteretiti gruntovnice i dugoročno dovesti do potpuno ažurnih i točnih zemljišnih knjiga te većeg stupnja pravne sigurnosti i prevenciju sporova, a od ljeta bi se na daljinu trebala moći osnovati i tvrtka, odnosno promijeniti podaci o njoj.  Kako pojašnjava,  stranke će se nalaziti u 'sigurnoj virtualnoj sobi' s javnim bilježnikom i neće morati dolaziti u njegov ured.

-Hrvatska javnobilježnička komora ide u korak s vremenima i u tu svrhu pronalazi moderna digitalna rješenja za osiguranje najvišeg stupnja pravne sigurnosti”, naglasila je Rauš-Klier