O Milanovićevoj kandidaturi i Gong: "Kakva vladavina prava ako predsjednik ne odstupa sa svoje dužnosti?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

O Milanovićevoj kandidaturi i Gong: "Kakva vladavina prava ako predsjednik ne odstupa sa svoje dužnosti?"

VV | 16.3.2024. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Gong je reagirao na kandidaturu Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima s pozicije predsjednika Republike Hrvatske te poziva Ustavni suda da se oko toga oglasi što prije.

- Nepravda i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi se trebale rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama. Rijeke pravde, koje Milanović najavljuje, suprotne su traženju rupa u Ustavu. Rijeke pravde znače drugačiju vlast od HDZ-ove, a ne zaobilaženje procedura kakvo smo od njih navikli. Nedemokratski i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane i građanke, jest kandidatura Zorana Milanovića bez da je dao ostavku na aktualnu dužnost - navode u Gongu te dodaju kako u vremenima narušene vladavine prava, koja je kulminirala dolaskom na čelo državnog odvjetništva Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda, bliskog prijatelja uskočkih optuženika i osobe koja nikada nije krila svoju naklonost HDZ-u, doista se može razumjeti istup Zorana Milanovića da pokušava smijeniti stranku koja je zarobila državu.

- Stoga u skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala bi značiti i ostavku na mjesto predsjednika države. Čak i da Ustav Republike Hrvatske ne sadrži eksplicitno niti jednu odredbu koja bi priječila predsjedniku da zadrži svoju funkciju tijekom parlamentarnih izbora, problem je u posljedicama takve odluke. Posljedice bi posebno mogle biti loše i opasne nakon održanih parlamentarnih izbora, kada se može dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem. Koliko građani mogu vjerovati da će u ovoj, zarobljenoj državi konačno dočekati vladavinu prava kada predsjednik ne želi odstupiti sa svoje dužnosti sve do pobjede na parlamentarnim izborima u koje je, vlastitim riječima, uvjeren. Ovakvom odlukom, stvoreno je stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te stoga pozivamo Ustavni sud da se što prije oglasi - poručuju iz Gonga.