Novi sustav naplate cestarine donosi velike promjene, u funkciji najranije krajem 2024. Foto: ilustracija

Novi sustav naplate cestarine donosi velike promjene, u funkciji najranije krajem 2024.

Varaždinske vijesti | 24.1.2023. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je u javno savjetovanje obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o naplati cestarine.

- Novi elektronički sustav naplate cestarine temelji se na odabranim tehnologijama (a ne na svim tehnologijama koje su Direktivom 2019/520 i Zakonom o cestama dozvoljene), isključuje mogućnost plaćanja cestarine u gotovini i za sva teretna vozila i motocikle uvodi obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine, a što će omogućiti slobodan prometni tok, bez zaustavljanja vozila zbog naplate cestarine. Zbog slobodnog prometnog toka nužno je urediti pitanje nadzora plaćanja cestarine - navodi se u obrascu.

- Sada je područje naplate cestarine uređeno Zakonom o cestama, koji uz navedeno područje uređuje pravni status javnih cesta i nerazvrstanih cesta, način korištenja javnih cesta i nerazvrstanih cesta, razvrstavanje javnih cesta, planiranje građenja i održavanja javnih cesta, upravljanje javnim cestama, mjere za zaštitu javnih i nerazvrstanih cesta i prometa na njima, koncesije, financiranje i nadzor javnih cesta. Po uzoru na države EU u okruženju (Slovenija, Austrija), zbog značajnih promjena u naplati cestarine koje je sada potrebno urediti, oportuno je sva pitanja vezana uz naplatu cestarine urediti u jednom posebnom propisu - pojasnili su iz ministarstva.

Dodaje se da će novi Zakon o naplati cestarine, uz uređivanje pitanja koja do sada nisu bila normirana zakonom, preuzeti i sve odredbe Zakona o cestama koje reguliraju navedeno područje, uz dodatno usklađivanje s Direktivom 2022/362.

Naime, napominje se da je Republika Hrvatska, kao država članica EU, obvezna nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. ožujka 2024. godine.

- Novi elektronički sustav naplate cestarine bit će u funkciji najranije krajem 2024. godine - navedeno je u obrascu koji je na savjetovanju.

Pojašnjeno je i kakav se ishod, odnosno promjena očekuje.

- Promjena koja se postiže je novi elektronički sustav naplate cestarine u Republici Hrvatskoj, temeljen na slobodnom prometnom toku, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih pločica. Zakonom će se isključiti mogućnost da se korištenje autoceste plati u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate cestarine - navodi Ministarstvo u obrascu.

- Sva teretna vozila i motocikli imat će obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine. Laka vozila do 3,5 t nosivosti imat će mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu za elektroničku naplatu cestarine i prijave u sustav naplate cestarine za automatske prepoznavanje registarskih pločica. Koncesionari će, u slučaju uvođenja elektroničke naplate cestarine ili znatne promjene postojećeg sustava elektroničke naplate cestarine, imati obvezu implementacije sustava u skladu s ovim Zakonom - stoji, među ostalim, u dokumentu koji se nalazi u javnom savjetovanju.