Glavak: Samo se slabići služe nasiljem nad ženama kako bi se osjećali veći

vv | 23.11.2023. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Europskom je parlamentu održana rasprava u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

Gotovo 736 milijuna žena iznad 15 godina diljem svijeta iskusilo je nasilje od intimnog partnera ili seksualno nasilje od strane ne-partnera.

- Ovo nisu samo statistike Svjetske banke – ovo su glasovi, lica i životi žena koji zahtijevaju našu hitnu akciju. Navest ću jedan dobar primjer iz moje zemlje Hrvatske. Najavljene su izmjene Zakona o kaznenom postupku koje uključuju prepoznavanje zločina femicida i strože kazne za nasilnike, uključujući dulje zatvorske kazne za silovanje - rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak ističući da je to značajan korak koji i ostalima može poslužiti kao putokaz.

Kako bi se spriječilo nasilje nad ženama, potrebno je ojačati ključne mjere: olakšati prijavu nasilja, pružiti ženama više mogućnosti da traže pomoć, povećati osvještenost i obuku policijskog i pravosudnog osoblja te povećati financijsku neovisnost žena.

Eurozastupnica Glavak smatra da se te strukturne nejednakosti moraju riješiti jer i one su jedan od razloga zašto većina nasilnika ostaje neregistrirana, a najveći je razlog strah od prijavljivanja nasilnika.

- UN je jučer objavio zastrašujući podatak da se nasilje prošle godine povećalo najviše u proteklih 20 godina. Samo se slabići služe nasiljem nad ženama kako bi se osjećali veći. A mi? Ne okrećimo glavu, ne zatvarajmo prozore, nego budimo glasni i prijavimo nasilje. Tako ćemo unijeti promjenu u naše društvo i biti doista ravnopravni - zaključno je poručila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Poveznica na stranicu HDZ-EPP izaslanstva u Europskom parlamentu:

https://www.eppgroup.eu/hr/kako-radimo/sa-clanicama-eu-a/hrvatska/vijesti/glavak-samo-slabici-se-sluze-nasiljem-nad-zenama