FOTO Sa švicarskim inovacijskim parkom Varaždin postaje sjedište pametne industrije u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić/Grad Varaždin

FOTO Sa švicarskim inovacijskim parkom Varaždin postaje sjedište pametne industrije u Hrvatskoj

VV | 29.6.2023. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep i direktor Switzerland innovation Parka u Bielu te voditelj Swiss Smart Factoryja Dominic Gorecky danas su potpisali sporazum o suradnji. Riječ je o sporazumu koji će se temeljiti na prijenosu znanja, zajedničkim istraživanjima, edukacijama, mentorstvu, poduzetničkim inicijativama, provođenju zajedničkih EU i nacionalnih projekata, ITU mehanizama i sličnih inicijativa.

- Ovaj sporazum kojeg smo danas potpisali početak je pretvaranja Grada Varaždina u sjedište pametne industrije u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najjačih instituta u Europi koji će nam pomoći u stvaranju predinkubacijskog centra, prvog takvog centra u Hrvatskoj - rekao je varaždinski gradonačelnik Bosilj. 

Zahvaljujući generalnom konzulu Hrvatske u Švicarskoj Slobodanu Mikcu, ekipa s FOI-ja posjetila je inovativni Park u Bielu, koji se prostire na 15.000 kvadrata.

daaa.jpg

- Dugo smo pričali o budućim projektima i zajedničkoj suradnji, i temeljem tog transfera, znanja i iskustva, zaključili smo da bismo mogli potpisati ovaj Sporazum o suradnji, te na taj način suradnju produbiti i dalje razvijati u okviru Centra za predinkubaciju u pamentoj industriji. Kolega Dominic i njegovi suradnjici, zajedno s našim konzulom u Švicarskom, prepoznali su to kao izuzetno vrijednu priliku za Hrvatsku i ovaj dio Europe. Ovim sporazumom započinjemo jednu dugoročnu suradnju, pri ćemu ćemo s inovacijskim parkom iz Biela sudjelovati u različitim europskim projektima, ali isto tako, njihovi stručnjaci će nam na neki način biti i mentori, suradnici i prvi parnteri našeg Centra za predinkubaciju, za kojeg vjerujem da će izgradnja početi već iduće godine - rekla je Begičević Ređep.

Direktor Switzerland innovation Parka u Bielu Gorecky ustvrdio je kako je potpisivanje sporazuma korak koji će još više približiti Švicarsku i Hrvatsku.

Untitled.jpg

- Za ovo smo se pripremali nekoliko mjeseci, posjetili su nas kolege u Švicarskoj, a sada sam ovdje kako bih vidio što nam grad i regija mogu ponuditi. Smatram da ovdje ima puno potehnicaja, imate fakultet orijentiran na informatičke znanosti, što je važno za razivoj pametne industrije u budućnosti - ustvrdio je direktor švicarskog inovacijskog parka i dodao kako su i oni relativno mladi centar, koji je s radom počeo prije šest godina, kada su razvili centre za razvoj start-upova.

- Vjerujemo da se naš model može primijeniti i u Varaždinu. Možemo učiti zajedno jedni od drugih na tom putu inovacija. Mi želimo pomoći sa znanjem koje imamo, želimo vam pomoći da budete isto tako uspješni, i da ne ponavljate naše pogreške. Pruža nam se također mnogo mogućnosti u razmjeni studenata, ali i sudjelovanja na europskim projektima. – rekao je Goretcky.

DSC_0433.jpg

Generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj ustvrdio je kako direktora inovacijskog parka poznaje već nekoliko godina.

- Pokušavali smo sve i svašta, ali došli smo konačno na razumijevanje, a gdje drugdje, nego ovdje u Varaždinu. Gradonačelnik je jednom spomenuo kako je Varaždin postao mala Švicarska, a ja se boijim da će postati velika Švicarska. Ovdje ima trenutno više švicarskih tvrtki nego u cijeloj Hrvatskoj - rekao je Mikac i dodao kako je potpisivanje ovog Sporazuma korak u pravom smjeru.

- I sami znate da samo jedan korak nije dovoljan. Jučer sam razgovarao s predstavnicima tvrtke Variosystems, koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektu, a tu je još i nekoliko drugih tvrtki. Možemo očekivati da će se suradnja Švicarske i Varaždina ne samo nastaviti, nego i intenzivirati. Mislim da je to ono što Varaždinu treba. Trebamo se okrenuti budućnosti, a jedna od razvojnih grana budućnosti je informatika - rekao je Mikac i najavio kako u Varaždin dolaze i druge moderne industrije poput elektrotehnike i metalske industrije, a najavio je kako će se u Švicarskoj organizirati i jedan prehrambeni sajam, na kojeg stiću i tvrtke iz Varaždina i Varaždinske županije.